• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

İstanbul'a 'Rabia Meydanı' geliyor

İBB Başkanı Topbaş, Esenler Dörtyol Meydanı'nın adının, Mısır'daki olaylarla adını duyuran 'Rabia Meydanı' olarak değiştirilmesi için Belediye Meclisi'ne teklif götürüleceğini söyledi.
Esenler'de düzenlenen toplu açılış törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mısır'da askeri darbeye karşı direnenlerin sembolü haline gelen Rabia işaretini yaptı. Topbaş, işareti yaparken bir de önemli bir gelişmenin haberini verdi. Topbaş, Açılışın gerçekleştiği Esenler Dörtyol Meydanı'nın adının Rabia Meydanı olarak değiştirilmesi için Belediye Meclisi'ne teklif verileceğini söyledi.
 
FİKİR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN
 
Fikrin Esenler Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu'dan geldiğini hatırlatan Topbaş, "Hiç bir kuvvet halkın iradesine karşı çıkamaz "dedi. Meydanın adının Rabia meydanı olarak değiştirilmesinin Esenler halkının talebi olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu, "Burası Dörtyol meydanıdır. Dört de Arapça'daki Rabia'nın Türkçesidir. Kendi Belediye Meclisimize ve İBB Meclisine buranın adının isminin değiştirilmesi için teklifte bulanacağız"diye konuştu. Esenler'de düzelenen toplu açılış töreninde İBB ve Esenler Belediyesi işbiriliğiyle 1 Milyar Türk lirası harcanarak hayata geçirilen projelerin toplu açılışı gerçekleştirildi. 
 
'RABİA' RÜZGARI
 
Mısır ’da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı’ndan başlayan, “Rabia işareti” Mısır’da “Darbeye Karşı Koalisyon” tarafından tüm gösterilerde 'öncelikli sembol' olarak kullanılıyor.
 
“Rabia işareti” Mısır dışındaki gösterilerde de yayıldı ve Türkiye ’nin de gündemine oturdu. İşaret, Twitter ’da #R4BIA hashtag’iyle trend topic olurken, Başbakan Erdoğan ’ın Cumartesi günkü Bursa mitinginde Rabia selamı vermesi Arap basınında da geniş yer buldu. 
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da dün Muğla’da katıldığı temel atma töreninde aynı işareti yaptı. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ile Çaykur Rizesporlu Sercan Kaya da Rabia işaretini yeşil sahalara taşıyan isimler oldu.
 
PEKİ RABİA KİM?
 
Rabia, Arapça’da 4’üncü demek. Mursi taraftarları hem toplandıkları Rabiatül Adeviyye Meydanı’na hem de Mursi’nin 4. Cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptıkları için bu işareti benimsedi.
 
Rabiatül Adeviyye Meydanı ise adını 8. yüzyılda yaşamış sufi bir kadın şairden alıyor. Rabia da ailesinin 4. çocuğu. Rabia çocukluğunu köle olarak geçirir ve kaçma teşebbüslerinde sonra özgür kalır. Bu yüzden Mısır’da özgürlüğün simgesi olur.
 
Kadın evliyalardan biri kabul edilen Rabia'tül Adeviyye genç bir kızken anne ve babası öldü. Basra'da kıtlık baş göstermişti. O da bir ihtiyara hizmet etmeye başladı. İhtiyar daha sonra Rabia'yı azat etti.
 
Rabia'tül Adeviyye'nin ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdiği, kefenini de sürekli yanında taşıdığı söylenir. İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biri olan Rabia'nın İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca zamanın şeyhleri ve mürşitleri Rabiatül Adeviyye'yi ziyaret edip sohbet meclislerinde onun derin bilgisinden ve görüşlerinden yararlanmışlardır.
 
Bazı kaynaklarda "dişi aslan" olarak da anılan Rabia'tül Adeviye, 752'de Kudüs civarında vefat etmiştir.
 
untitled-57.20130819173858.jpg
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim