• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

İsmet İnönü Anıldı

İsmet İnönü Anıldı
Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, 2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 2. Genel Başkanı İsmet İnönü vefatının 42....

Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, 2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 2. Genel Başkanı İsmet İnönü vefatının 42. yıldönümünde anıldı.

İnönü Parkı'ndaki anıtı önünde gerçekleştirilen törene Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu, Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan, Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel, Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven, CHP İl Başkan adayları Av. Battal Özer, Ayhan Barut, kadın ve gençlik kolları yönetimleri ile partililer ve yurttaşlar katıldı.

CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ yaptığı konuşmada, İsmet İnönü'nün Cumhuriyet tarihinin en önemli kişiliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi sonrasında imzalanan Lozan'da sürdürülen barış antlaşmaları görüşmelerinde "Yeni dünya kurulur Türkiye de o dünyada yerini bulur" yaklaşımıyla emperyalizme ve emperyalist ülkelere karşı tavrını açık bir şekilde koyan İsmet İnönü'nün, yüz yıllık hesapların görüldüğü diplomatik kurtlar sofrası olan Lozan'da; Sevr'in yırtılıp atılmasında, Türkiye'nin tapusu ve var oluş belgesi olan Lozan Antlaşması'nın dünyaca kabul edilmesinde etkin, öncü bir görev üstlendiğini anımsattı.

BÜYÜK ASKER, DAHİ DİPLOMAT

Bu nedenle "Lozan Fatihi" olarak anılan İnönü'nün büyük bir asker, dahi bir diplomat, içi insan ve vatan sevgisiyle dolu mütevazı, istikrarlı, dürüstlük ilkesinden hiç ayrılmamış bir insan olduğunu belirten Yağ, "Örnek yaşamı, güvenilir kişiliği, çağdaş düşünce anlayışıyla yalnız dönemine değil, bugünümüze ve yarınlarımıza ışık tutan İsmet Paşa'mızı derin bir saygı, ödenmez bir gönül borcuyla ve rahmetle anıyoruz" dedi.

İsmet İnönü'nün "Bu toplumda en tehlikeli insan ehliyetsiz fakat yetkili insandır" sözleriyle adeta günümüzü tarif ettiğini aktaran İl Başkanı Gökhan Yağ, şöyle konuştu:

"O, bugün de ülke ve ulus düşmanları ile mücadelede bizleri yüreklendiriyor. İnönü "Bir memlekette namuslu insanlar namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur" diyordu. 91 yıllık yaşamını ülkesi ve devleti için çalışarak geçiren, ilkeleri, kararları ve düşüncesiyle Türk devrimlerinin başarıya ulaşmasını sağlayan büyük devlet adamı İsmet İnönü'yü aramızdan ayrılışının 42. yılında saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. Ruhu şad olsun."

Yağ'ın konuşmasının ardından katılımcılar İnönü'nün anıtına karanfiller bıraktılar.

İsmet İnönü Anıldı

İsmet İnönü Anıldı

İsmet İnönü Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim