• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

İş dünyasından pakete ilk yorumlar

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokrasi paketine iş dünyasından da yorumlar gelmeye başladı. İş dünyası bu paketin bir başlangıç olmasını umarken, Türkiye ekonomisi için yararlı olabileceğini belirtiyor.
Konu ile ilgili görüşler şöyle:
 
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ali Yücelen: Biz bu paketi bir başlangıç olarak görüyor ve iyi niyetli bir çaba olarak değerlendiriyoruz. Gösterilen çaba bizim açımızdan takdire şayan. Ama aleviler gibi grupları da kapsayarak daha derin, daha kalıcı ve tatminkar adımların atılmasını da bekliyoruz. Umarız ki açıklanan paket diğerlerinin habercisi olur. Siyasi partiler kanunu konusundaki yeniliklerin de aynı şekilde parti içi demokrasiyi geliştirme yolunda yeni adımlarla desteklenmesini istiyoruz. Seçim yardımlarının yüzde 3'e çekilmesi yeni hareketlerin oluşmasına destek açısından da çok olumlu bir adım.
 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Yıllardır konuşulan, ama adım atılmayan bir çok konuda şu anda adım atılmış olması çok sevindirici. Umarım bu demokratikleşme paketini diğer siyasi partiler de destekler ve hayata geçer. Belki daha fazla yapılacak şey var, paketten daha fazla şey de bekleniyordu. Ancak şu anda bu pakettekilerin bir an önce hayata geçmesi önemli. Bunun bir başlangıç olarak düşünüyorum. Daha sonra bunun arkasının da gelebileceğini düşünüyorum. Başta da ifade ettiğim gibi, diğer siyasi partilerin de uzlaşma içinde destek vermesi gerekir. Pakette ‘ooo’ dedirtecek maddeler yok. Belki daha net ve daha fazla şeyler olabilirdi. Ancak bir şekilde yol açıldı; bu bir başlangıç devamı da gelir diye düşünüyorum.” 
 
İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete: Açıkçası pakette çok şaşırtıcı bir madde yok. Özellikle ekonomik açıdan baktığımızda bizim problemlerimizin çözümüne yönelik bir açılım göremedik. Bundan sonraki paketlerde sanayici ve ihracatçının sorunlarının çözümüne yönelik adımlar da bekliyoruz. Bir de bu pakete beklentide olan insanlar açısından bakmak lazım. Farklı beklenti içinde olan insanların yaşam biçimi ve inanç özgürlüğü noktasındaki yaklaşımları önemli. Bu bir hazırlık dönemi. Başbakan da zaten bunları tartışın dedi. Artık önümüzdeki diğer paketlere bakacağız.
 
Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: Paket önemli reformlar içeriyor ama Bölge’nin beklentilerinin karşılandığını söylemek güç. KCK tutuklularının salıverilmesi, Kürtçe’nin kamusal alanda kullanımı gibi temel beklentiler vardı. Seçim sistemine ilişkin değişiklik, propaganda yasakları gibi önemli alanlarda yapılacak değişiklikler ise oldukça önemli.
 
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal: Bu iyiniyetle hazırlanmış bir paket fakat tam olarak umduğumuzu bulamadık. Örneğin biz ana dilde eğitimin serbest olmasını beklerdik ancak açıklanan pakette sadece özel okullarla sınırlandırılmış durumda. Biz bunun devlet okullarına da girmesini umuyorduk. Ayrıca şu anda cezaevinde olan seçilmişlere yönelik bir açılım beklentimiz de vardı. Özetle paketin iyi niyetli bir çabanın ürünü olduğunu, pakette bununla ilgili maddeler olduğunu fakat tam anlamı ile beklentilerimizi karşılamadığını söyleyebiliriz.
 
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Bu demokratikleşme paketiyle Türkiye kalıcı huzura, istikrara, tüm vatandaşları arasında birlik ve kardeşliğe doğru koşar adım yürür hale geldi. Türkiye tüm sosyal katmanlarıyla, tüm etnik yapılarıyla birlik ve beraberlik içinde olma imkanı kazandı. Bu gelişmeler, iş dünyamız açısından da son derece önemli. Çünkü yatırım almayan bölgelerimiz, artık özel sektörün yatırımlarına kavuşacak. Tesis edilen barış ve huzur ortamı yatırımları artıracak, gelecek için, kalkınma için büyük bir performans oluşmasını sağlayacaktır. İstanbul iş dünyası olarak biz düşmanlık yerine kardeşliği koyan, içe kapalı bir toplum yerine dünya ile bütünleşik bir ülkeyi idealize eden, gerileme yerine ilerlemeyi sağlayan, anarşi yerine barış ve huzuru önceleyen, baskıcı ve kısıtlayıcı yönetimler yerine demokrasiyi kökleştiren bu paketi takdirle karşılıyor ve yürekten destekliyoruz.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim