• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

İran’da elektrik krizi

İran’da elektrik krizi
İran'da ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri vatandaşları zor durumda bıraktı, su krizinden sonra bu sefer de elektrik krizine yol açtı.

İran'da ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri vatandaşları zor durumda bıraktı, su krizinden sonra bu sefer de elektrik krizine yol açtı.

İran'da yaz aylarında elektrik tüketiminin artması üzerine ülkenin çoğu yerinde elektrik tüketimine kota getirildi. Planlı olarak yapılan elektrik kesintileri vatandaşları zor durumda bıraktı, geniş itirazlara sebep oldu.

İran hükümeti daha önce devlet kurumlarının ve bankaların mesai saatlerinin 06.00 ila 14.00 arası şeklinde değiştirerek elektrik kesintilerini önlemeye çalışmıştı. İranlıların, Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminden tanık oldukları elektrik ve su kesintilerinin Hasan Ruhani hükümetinde daha da çok artış göstermesi, geniş memnuniyetsizliklere sebep oldu.

İran Enerji Bakanlığı verilerine göre, ülke genelindeki elektrik tüketimi dün rekor kırarak 57 bin 97 megawatt düzeyine ulaştı. Bakanlık, "Enerji Bakanlığı yetkililerinin uyarıları ve elektrik tasarrufu sağlamak için çalışma saatlerinin azaltılması gibi alınan birçok önleme rağmen tüketim rakamları rekor seviyelerde kalmaya devam ediyor. Ülkenin elektrik şebekesi kriz halindedir" açıklamasını yaptı.

Elektrik krizi mağdurlarının sesi yükselmeye başladı

İran'ın güneyinde su krizinin türettiği felaket daha bitmezken, elektik kesintileri esnafı adeta felç etti. Hava sıcaklıklarının 50 derecenin üstüne çıkması kıtlıklara sessiz kalmayı daha da zorlaştırdı. Başkent Tahran'dan taşralara kadar çoğu yerde elektrik tüketimi kotası belirlenerek gün boyu defalarca kesinti yaşanıyor.

Gonabad şehrinde elektrik kesintisi sonucunda yüzlerce tavuğu telef olan öfkeli çiftçiler, tavuk leşlerini kentin Elektrik Dağıtım İdaresi önüne döktü. Sistan ve Belucistan Eyaletine bağlı Haş şehrinde ise hamuru bozulan fırıncı elinin emeğini Elektrik Dağıtımı İdaresinin kapısına dökerek elektrik kesintilerini protesto etti.

Mahabad (Soğukbulak) ve Cevanrud şehirlerinde ise bir gurup esnaf Elektrik Dağıtım Dairelerinin önünde toplanarak yetkililerden açıklama yapmalarını istedi. İkna edici cevap alamayan İranlılar ise sloganlar atarak şehir yetkililerini protesto etti.

"Paris Anlaşması elektrik kesintilerinin sebebidir"

Hasan Ruhani hükümetine sert eleştirileriyle tanınan muhafazakar Strateji Konular Uzmanı Seyed Yaser Cebrâîli elektrik kıtlığının Paris Anlaşmasıyla bağlantılı olduğunu ifade etti. Cebrâîli "Kamuoyunda sanıldığının tersine elektrik kesintileri susuzlukla alakalı değildir" cümlesini kurarak kesintilerin asıl sebebinin arkasında Paris Anlaşması olduğunu belirtti.

İddiaya göre, İran'ın su tribünlerinden ürettiği elektrik miktarı ülkede üretilenin yüzde onluk dilimine sahip olduğu için çoğunlukta fosil yakıtlarıyla çalışan tribünler ile ülke elektriği temin ediliyor. Seyed Yaser Cebrâîli'nin iddiasına göre Hasan Ruhani hükümeti iklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşmasını kabul ederek elektrik üretimi konusunda kullandığı fosil yakıt tüketiminin yüzde 12 azaltmasını taahhüt etti. Cebrâîli, hükümeti beceriksizlikle suçlayarak söz konusu elektrik kesintilerinde kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle sorumluluklarını yerine getirmediklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim