• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

İran'da düşürülen uçakla ilgili soruşturmada gözaltılar oldu

İran'da düşürülen uçakla ilgili soruşturmada gözaltılar oldu
İran, düşürülen Ukrayna yolcu uçağıyla ilgili bazı kişilerin gözaltına alındığını duyurdu. Ruhani, "Silahlı güçlerimiz uçağın düşürülmesiyle ilgili hatalarını kabul etti" açıklaması yaptı.

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının düşürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında bazı kişilerin gözaltına alındığını söyledi.

İsmaili, uçağın düşürülmesiyle ilgili soruşturmanın başlamasının üzerinden 72 saat geçtiğine işaret ederek, bu kapsamda bazı kişilerin gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

İran Yargı Erki Sözcüsü ayrıca İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi'nin gösterilere katılması ve fotoğraf çekmesinin "hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu ifade etti.

İsmaili, uluslararası hukukta bu tür şahısların "istenmeyen kişi" ilan edildiğini ve halkın İngiliz Büyükelçinin sınır dışı edilmesini beklediğini savundu.

Ruhani: Uçağın düşürülmesi affedilemez bir hata

Bir açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘trajik’ olarak tanımladığı olayın detaylı bir şekilde araştırılacağını ve tüm sorumluların cezalandırılacağını belirtti.

Ruhani, “Bu affedilemez bir hataydı. Uçağın düşürülmesinden tek bir kişi sorumlu tutulamaz. İran silahlı kuvvetlerinin hatalarını kabul etmesi iyi bir ilk adım. Bunun tekrarlanmayacağını garanti altına almalıyız” dedi.

Trudeau'dan Trump'a tepki:

ABD Başkanı Donald Trump’ı Ortadoğu’da gerilimi artırmakla suçlayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü açıklanan Ukrayna uçağındaki kurbanların, bölgede gerilim yaşanmasaydı hayatta olacaklarını söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da uçağın düşürülmesiyle ilgili, "Bölgede tansiyon yüksek olmasaydı olayda ölenler şimdi hayatta olurlardı" dedi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danylov, İranlı üst düzey bir araştırmacının önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya gideceğini duyurdu.

Danylov, İranlı araştırmacının uçağın kara kutularının kodunun çözülmesi için Ukrayna'daki laboratuvarın uygun olup olmadığını belirleyeceğini söyledi.

Ukrayna Başbakanlık Ofisi, Ukraynalı uzmanların Tahran'daki enkaz alanında inceleme yaparken çekilen görüntülerini de yayınladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı ülkeleri ve İran arasında askeri bir çatışma istemediğini belirterek, "Bölgede tansiyonun düşürülmesi gerek" dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan :Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, uçağın 'hassas askeri bir noktanın' üzerinden geçerken 'insani hata' sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim