• BIST 9699.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi: “Türkiye’ye Baş Sağlığı Diliyorum”

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi: “Türkiye’ye Baş Sağlığı Diliyorum”
Irak'ın kuzeyinde Topçu Üsteğmen İsmail Cazgır'ın şehit olmasıyla ilgili Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame el-Nuceyfi, Türkiye'ye baş sağlığı...

Irak'ın kuzeyinde Topçu Üsteğmen İsmail Cazgır'ın şehit olmasıyla ilgili Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame el-Nuceyfi, Türkiye'ye baş sağlığı dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul'da bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı El-Nuceyfi, yaptığı görüşmelere dair açıklamada bulundu. El-Nuceyfi, terör örgütü IŞİD tarafından Irak'ın Kuzey'ine atılan mermilerin Gedu Üs Bölgesi'ne düşmesi sonucu Topçu Üsteğmen İsmail Cazgır'ın şehit olmasıyla ilgili Türkiye'ye baş sağlığı dileklerini ileterek, "Türkiye Cumhuriyetine ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine baş sağlığı diliyorum" dedi

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun davetine icabet ederek bir ziyaret yaptım ve çok verimli görüşmeler gerçekleştirdim" diyen el-Nuceyfi, Erdoğan ve Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerde, Musul'un terör örgütü DAEŞ'ten kurtulmasına yönelik önümüzdeki süreçte atılacak adımların ele alındığını kaydetti. El-Nuceyfi, "Bugün ABD, Avrupa'ya, bütün dünyaya tehdit oluşturan DAEŞ terör örgütüne karşı Türk Devletinin rolü ve çabalarına teşekkürlerimizi iletme fırsatı buldum. Türkiye'nin yardımları çok önemlidir. Türkiye gerek Musul halkına, gerek yerlerinden edilmiş kişilere çok önemli çalışmalar yaptı. Bunların önümüzdeki dönemde devam edeceğini düşünüyoruz ve biliyoruz. Bu konuda Türkiye'nin desteğine güveniyoruz" dedi.

"MUSUL OPERASYONLARINA Şİİ MİLİSLERİ KATILMASINI KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ"

Irak askerinin Musul'u DAEŞ terör örgütüne yönelik operasyonu sorulan ve kentteki Sünni grupların, silahlı Şii unsurlarca katletme korkusu taşıdığı yönündeki soruları da değerlendiren Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame El-Nuceyfi, "Musul, Irak'ın ikinci büyük şehridir ve Sünni şehridir. Bu şehrin kurtarılmasına ilişkin çabalar uzunca bir süredir devam etmektedir. Üç gün önce güneyden bir operasyon başladı. Bunun genişleyerek ve hızlanarak devam etmesini ve Musul'un kısa sürede kurtarılmasını istiyoruz. Buna Türkiye tarafından Başika bölgesinde eğitilen Haşdi Vatani birliklerinin de katılımı önemlidir ve bunu arzu ediyoruz. Ayrıca güneyden Irak ordusu ve Peşmergenin desteğiyle Musul'un kısa sürede kurtarılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Silahlı aşırı uç gruplardan Şii Haşdi Şaabi milislerinin bu operasyona katılmasına kesinlikle karşı olduklarına da değinen El-Nuceyfi, "Musul halkı bunu kabul etmeyecektir. Musul'un kurtarılmasından sonra istikrar gelmesi bu birliklerin katılması halinde mümkün değildir. Bunu kimse kabul etmez ve istikrar gelmez. Ayrıca mezhebi çatışmaların da körüklenmesine sebep olur. Musullular yine Türkiye'nin desteğiyle şehirlerinin kurtarılmasını ve bu sürecin kısa sürede sürecin tamamlanmasını Haşdi Vatani; yani Başika'da eğitilen gruplar ve aşiretlerin desteğiyle beklemektedirler" şeklinde konuştu.

"ABD VE TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

El-Nuceyfi, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin Sünniler için de bir yapı istemesi konusuna ise, "Biz Barzani ile ittifak içindeyiz. Yakın bir koordinasyon ve eş güdüm içindeyiz, askeri hazırlıklar bağlamında. Haşdi Vatani, Irak ordusu ve Türkiye'nin desteğiyle Haşdi Vatani, Irak ordusu ve Peşmergenin önümüzdeki dönemde Musul'un kurtarılması için birlikte çaba harcayacağını biliyoruz. Amacımız Musul'u kurtarmak. Musul'un kurtarılmasından sonraki dönemde DAEŞ tehdidinin bertaraf edilmesi ve Musul'un kurtarılması öncelikli hedef. Akabinde Sünniler kendi bölgelerinde Irak anayasasına uygun bir şekilde nasıl bir idare ve yönetim istediklerine kendileri karar vereceklerdir. Bu kudrete ve ehliyete sahiptirler. Bunu da başarabilirler. Bundan sonraki süreçte uluslararası toplumla ABD ile Kürt Yönetimi ile Türkiye ile işbirliği içinde Musul'un kurtarılmasına yönelik çalışmalarımız, çabalarımız devam edecektir. Bu çerçevede Kürt yönetimiyle de yakın bir işbirliği ve ittifak içindeyiz" dedi.

"MUSUL'DA İRAN İLE İLİNTİLİ HİÇ BİR UNSURU KABUL EDEMEYİZ"

İHA muhabirinin, "Bundan önceki bazı operasyonlarda ülkenin belli bölgelerinde askeri varlığını sürürden İran Devrim Muhafızları'nın Musul'u kurtarma operasyonunda da yer alma olasılığı var mı?" şeklindeki sorusuna da cevap veren Usame El-Nuceyfi, "Musul'un kurtarılması sürecinde Haşdi Şaabi ve İran ile ilintili grupların bulunmasına kesinlikle karşıyız. Musul'un Musul Vilayeti'nin kendi çocuklarının, kendi aşiretlerinin, uluslararası koalisyon, Türkiye'nin, Peşmergenin ve Irak ordusunun bu operasyonu gerçekleştirmeye gücünün kudretinin yeteceğini biliyoruz. Bunun haricindekilerin Musul operasyonunda yer almasına kesinlikle karşı çıktığımızı belirtmek istiyorum" cevabını verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi: “Türkiye’ye Baş Sağlığı Diliyorum”

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi: “Türkiye’ye Baş Sağlığı Diliyorum”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim