• BIST 9524.59
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

İngiltere’nin gizli Ortadoğu üssü planı

İngiltere’nin, ‘Ortadoğu internet gözetleme üssü’ üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İstihbarat üssü, Ortadoğu’daki e-posta, telefon ve internet trafiğini izlemek, depolamak ve Batı istihbaratı yararına kullanmak amacıyla kurulmuş.
Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) gizli küresel istihbarat çalışmalarını ortaya çıkaran Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerde, İngiltere’ye ait gizli bir proje de ortaya çıktı. İngiltere Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) tarafından yürütüldüğü anlaşılan ‘Ortadoğu üssü’, hala yapım aşamasında.
 
İstihbarat üssü, veri akışını hem uydu hem de Ortadoğu’dan geçen sualtı fiberoptik kabloları aracılığıyla yönetebilecek.
 
Toplanan veriler, ‘tamponlar’ adı verilen bilgisayarlara kopyalanacak. Daha sonra GCHQ tarafından analiz edilecek ve gerekirse NSA ile paylaşılacak.
 
ÜSSÜN YERİ AÇIKLANMADI
 
İngiltere, “Batı’nın teröre karşı savaşında olası saldırılar için erken uyarılarda bulunacağına” dikkat çekerek projeyi  savundu.
 
İngiliz istihbarat kaynakları, sistemin “güvenlik, terör ve organize suç”un takip edilmesi için kullanılacağını belirtti.
 
Independent gazetesinin haberinde, söz konusu istihbarat üssünün yeri açıklanmadı.
 
Gazeteye göre İngiliz hükümetinin temel endişesi, Ortadoğu internet istihbarat üssünün yerinin halk tarafından öğrenilmesi.
 
BAKANLIĞIN İZNİYLE YAPILMIŞ
 
Ortadoğu istihbarat üssü, ‘Tempora’ adı verilen 1,5 milyar dolarlık gözetleme projesinin bir parçası.
 
İstihbarat  üssü projesi, İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband’in onayı sonrasında tasarlanmış. Miliband’ın onayıyla, GCHQ’ya, dünya çapında fiberoptik ağlar üzerinden geçen verileri gözetleme, depoloma ve analiz etme izni verilmiş.
 
Bakanlık tarafından hazırlanan sertifika, GCHQ’ya “yabancı güçlerin politik niyetleri, terörizm, özel militer örgütler ve ciddi finansal sahtekarlıklar” hakkında bilgi toplama yetkisi veriyor.
 
GCHQ’ya izin ve yetki veren sertifika, altı ayda bir tekrar düzenlenecek ve bakanlık gerektiği takdirde sertifika üzerinde değişiklik yapabilecek.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim