• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

İngiltere’de haber olmuştu: ‘Hawala’ baskınında 32 gözaltı

İngiltere’de haber olmuştu: ‘Hawala’ baskınında 32 gözaltı
İstanbul'da "Turizm ve Seyahat Acentası" görünümü altında göçmen kaçakçılığı yapan şüphelilere yönelik mayıs ve haziran aylarında 8 ayrı operasyon düzenlendi. Göçmen kaçakçılarına "Hawala" yöntemiyle para transferine aracılık ettiği öne sürülen döviz bürosu, kuyumcu ve para transfer merkezi sahiplerinin de aralarında bulunduğu 32 şüpheli yakalandı.

İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Fatih Aksaray çevresinde, mayıs ve haziran aylarında, “Turizm ve Seyahat Acentesi” adı altında göçmen kaçakçılığı yapan bazı şüphelileri tespit etti.

HAWALA SİSTEMİ

Yapılan araştırmalarda göçmen kaçakçılarının, ülkemizden Avrupa’ya gidecek kişileri götürme karşılığında “Hawala” yöntemini kullandığı anlaşıldı. İddiaya göre, kaçak olarak Avrupa’ya gidecek kişiler anlaştıkları tutarı “Hawala” (Banka üzerinden yapılmayan yasa dışı havale sistemi) işlemi yapan döviz bürosu, kuyumcu ve para transfer merkezi gibi yerlere yatırıyordu. Buna karşılık olarak da şifre alıyorlardı. Gidecekleri ülkelere vardıklarında bu şifreler göçmen kaçakçılarına veriliyordu. Şifreleri alan kaçakçılar da alacakları paraları daha çok Aksaray’da bulunan bu merkezlerden temin ediyordu.

32 GÖZALTI

Polis ekipleri, benzer yöntemlerle göçmen kaçakçılığı yapanlara yönelik 2 ayda 8 farklı adrese operasyon düzenledi. Fatih, Zeytinburnu ve Bahçelievler’de düzenlenen baskınlarda 32 şüpheli yakalandı.

8 MİLYON 816 BİN LİRA

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda 1 milyon 214 bin 110 lira, 400 bin 303 dolar, 417  bin 980 euro, 810 İngiliz sterlini, 290 İsviçre frangı ele geçirildi. Güncel tutarı 8 milyon 816 bin 605 lira olan paranın göçmen kaçakçılığında kullanılıp kullanılmadığının araştırıldığı öğrenildi.

11 TUTUKLAMA

Şüpheler emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 11’i tutuklanırken 9’u hakkında adli kontrol uygulandı. Diğer 12 şüpheli ise serbest kaldı. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 2021 yılı içerisinde toplam 22 operasyon  yaptığı belirtildi. Düzenlenen baskınlarda, 155 şüpheli  hakkında adli işlem yapıldığı açıklandı.

İNGİLİZ GAZETESİ HABER YAPMIŞTI

İngiliz Sunday Times gazetesi, önceki gün yaptığı haberde, insan kaçakçılığıyla ilgili bir muhabirin izlenimlerini haber yapmıştı. Kılık değiştirerek Aksaray’da kaçak göçmen rolüne bürünen muhabir, seyahat acentelerinden aleni olarak kaçak göçmen tarifesi uygulandığını öne sürmüştü. İngiltere’ye yasa dışı yollardan gitmenin bedelinin 10 bin ila 15 bin sterlin olduğunu belirtmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim