• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

İngiltere'de erken faiz arttırımı sinyali!

İngiltere'de erken faiz arttırımı sinyali!
İngiltere Merkez Bankası,beklenenden erken bir şekilde faizleri arttırabilir.


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, olası politika faizi artırım kararının piyasaların beklediğinden daha erken bir tarihte verilebileceğini bildirdi.
Carney, Merkez Bankası resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, uzun zamandır beklenen olası faiz artırım kararına ilişkin olarak, "Faiz artırımının ne zaman yapılacağına ilişkin şimdiden büyük spekülasyon var. Daha dengeli bir hale gelmeye başlayan kararımız, piyasaların beklediğinden daha erken olabilir" bilgisini verdi.

Carney, faiz artırımının, kademeli ve sınırlı olacağının altını çizdi.

İngiltere Merkez Bankası'nın daha önce yeterli iş imkanları oluşturulana, gelir ve harcamaların sürdürülebilir seviyeye yükseltilene kadar faiz oranlarını artırmayacağını anımsatan Carney, bu adım sayesinde özel sektörün yatırım yapmasının ve ekonominin güçlenmesinin desteklendiğini kaydetti.
Carney, artık geçen bir yıl içerisinde İngiltere'nin ivme kazanan ekonomik büyümesinin, sürdürülebilir bir büyüme halini alması için dengelenmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Açık olmak gerekirse, İngiltere Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun daha önceden belirlenmiş bir rotası bulunmamaktadır. Nihai karar (faiz kararı) veriler neticesinde verilecektir" açıklamasında bulundu.
İngiltere'nin cari açık oranının rekor seviyede olduğunu ifade eden Carney, öte yandan İngiltere'nin Avrupa'daki ekonomik toplanmasının ve talep artışının önümüzdeki dönemde ihracat performansına da olumlu katkıda bulunacağı öngörüsünde bulundu.
Carney, İngiltere'de ekonomik istikrarın kazanılması için yatırımları artırıcı uygun koşulların yaratılmasının son derece önemli olduğunu, bu yüzden de Merkez Bankası'nın rehberliğinin faiz oranları ile tutarlı bir seviyede olması gerektiğini vurguladı.
İngiltere'de konut fiyatlarının da hızla arttığına dikkati çeken Carney, ülkede konut fiyatlarının geçen bir yıl içerisinde yüzde 10 oranında artarak 2007'deki kriz öncesi fiyat seviyelerine yaklaştığını anımsattı.

- Politika faizi 2009'dan bu yana sabit

Geçen hafta düzenlenen İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında politika faiz oranı yüzde 0,5'te sabit tutulurken, 375 milyar sterlin olan tahvil alım programında da bir değişikliğe gidilmemişti.
İngiltere Merkez Bankası'nın daha önce olası bir faiz artırımı için ön koşul olarak gösterdiği yüzde 2 enflasyon hedefinin altına inilmesine rağmen, Merkez Bankası 2009 yılından bu yana faiz oranlarını analistler tarafından rekor seviyede düşük olarak görülen yüzde 0,5'te tutmaya devam ediyor. İngiliz ekonomisi bu yıl ilk çeyrekte yüzde 0,8 büyümüştü.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) bu hafta açıkladığı verilere göre ise, İngiltere'de işsizlik bu yılın nisan ayında 6,8'den 6,6'ya gerildi. Nisan ayında işsizlerin sayısı 161 bin azalarak toplamda 2 milyon 160 bin gerilerken, toplamda ülkede kayıtlı çalışan sayısı 345 bin artış kaydederek 30 milyon 500 bine ulaştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim