• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

İndirilen ücretsiz programlara dikkat

Dr. Mustafa Şanver, akıllı telefon uygulamalarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanver, son dönemde kullanımı artan akıllı telefon uygulamalarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Şanver, "Yüklenen programların büyük oranının internet bağlantısı istediği için bilgileriniz güvende olmayabilir. Ücretsiz indirilen bazı programlar casus özelliği taşıması bilgilerinizin ele geçirilmesine neden olabilir." dedi.
 
DAHA KOLAY DİNLENEBİLİRSİNİZ
 
Akıllı cep telefonu kullanımının çok arttığını dile getiren Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanver, telefon dinlemelerinin genel olarak operatör veya santrallerden yapıldığını, akıllı cep telefonları ile beraber mobil programlar aracılığıyla daha kolay dinlemeler yapılabileceği üzerinde durdu. Akıllı cep telefonlarının hız, kapasite, pil ömrü ve fonksiyonlarının daha da geliştirileceği üzerinde duran Mustafa Şanver, "Uygulama sayısı artan telefonlar daha kapsamlı uygulamalarla çalıştırabilecek. Bu da güvenlik açıklarının artmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla sizin hattınız üzerinden başkalarını arama ya da internet hattınızı kullanmaya kadar problemler de beraberinde gelecektir." diye konuştu.
 
TEST EDİLMEMİŞ PROGRAMLARI YÜKLEMEYİN
 
Ücretsiz olan, whatsapp, skype, viber gibi programlarda kullanılan bilgilerin güvende olmadığını vurgulayan Şanver, şunları kaydetti: "Akıllı telefonlara bazı casus yazılımlar yüklemekte mümkün. Bu programları çalışan programlar listenizde göremezsiniz ve kapatamazsınız. Bu tür programlar cep telefonunuzdaki adres defterinize, gelen ve giden mesaj ve e-postalarınıza, yaptığınız konuşmalara, konum bilgilerinize ulaşır. Kaydeder veya başka yerlere aktarabilirler."
 
Spy Bubble, Spy Phone App, mspy gibi casus yazılımların olduğuna dikkat çeken Şanver, bu tür casus programları kişilerin bilmeden başka program indirirken kendiliğinden yükleyebileceği gibi başkalarının da gizlice yükleyebileceği bilgisini verdi.
 
CASUS PROGRAM YÜKLENEBİLİR
 
Cep telefonu işletim sisteminde ya da başka programlardaki açıkları kullanan hackerların casus programlar yükleyebileceğini belirten Şanver, bazı önlemlerin alınabileceğini dile getirdi. Şanver, "Bilmediğiniz programları telefonunuza yüklememek, kullanılan programların internet hattınızı kullanımına izin vermemek, ya da ne yaptığını bilmek, başkalarının telefonunuza program yüklemesine izin vermemek gibi basit önlemler alınabilir. En kesin önlem güvenliği test edilmemiş programları hiç yüklememektir." şeklinde açıklamalara yer verdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim