• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

İhracatçı, Irak Pazarını İran’a Kaptırma Endişesinde

İhracatçı, Irak Pazarını İran’a Kaptırma Endişesinde
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ihracatçıların Irak'a uygulanan vize politikalarından endişe duyduklarını belirterek,...

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ihracatçıların Irak'a uygulanan vize politikalarından endişe duyduklarını belirterek, "Vize uygulaması nedeniyle bu büyük pazarı İran'a kaptırabiliriz" dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı Aymen, yazılı bir açıklama yaparak, AKİB'in Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. AKİB'in, 2016 Mart ayında 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Aymen, AKİB ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düştüğünü bildirdi. İhracat rakamlarındaki gerilemenin en büyük sebebi kurdaki düşüşün yansıması olsa da kayıpları değil, artık kazanımları konuşmak istediklerini vurgulayan Aymen, AB ülkelerine yapılan ihracattaki artışın gayet olumlu olduğunu ifade ederek, "İhracatçımız her zamanki gibi zoru başararak, kendisine ürününü satacak yeni bir pazar yaratıyor" dedi.

"IRAK'A VİZE UYGULAMASINDAN ENDİŞELİYİZ"

Ülke olarak yaşanan olaylar nedeniyle güvenlik önlemlerinin artırılmasının gerekliliğinin farkında olduklarını kaydeden Aymen, "Zor şartlarda ihracat yapma mücadelesi verirken, en önemli pazarlarımızdan Irak'a başlatılan vize uygulaması bizi zor duruma düşürdü. Gerçekleştirdiğimiz Irak Ticaret Heyeti'nde Iraklı işadamlarının ciddi eleştirileri var. Çok yakın zamanda onlar da bize vize uygulayacaklar. Irak'taki ürünlerimizin yerini İran ürünleri almaya başladı. İş adamlarına yönelik esneklikler sağlanmaz ise ihracatımız ciddi şekilde etkilenecektir. Bu durum ihracatla birlikte gayrimenkul alımı başta olmak üzere birçok ekonomik getiriyi de sekteye uğratacaktır. Irak'a başlatılan vize uygulaması nedeniyle bu büyük pazarı İran'a kaptırmaktan endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanlığı'ndan destek isteyen Aymen, ihracatçılar olarak kapı kapı dolaşırken gittikleri ülkelerde ticaret müşavirliklerinin desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren Aymen, şöyle devam etti: "Fakat Ekonomi Bakanlığı'ndan, kritik noktalardaki ticaret müşavirlerimizin sayısını artırmalarını ve o ülkelerle biz ihracatçılar arasında bir bağ kurulmasını sağlamalarını istiyoruz. Bugün Tahran, Erbil gibi önemli pazarlarda ticaret müşavirlerimiz yoğun bir şekilde hizmet veriyor ancak sayıca yetersiz kalıyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim