• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

"İdrarda Ağrısız Kanamayı Hafife Almayın”

"İdrarda Ağrısız Kanamayı Hafife Almayın”
Tıp dilinde "Hematüri" olarak adlandırılan idrarda kan görülmesi olayının ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten Aydın Liva Hastanesi Üroloji Uzmanı...

Tıp dilinde "Hematüri" olarak adlandırılan idrarda kan görülmesi olayının ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten Aydın Liva Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ercan Kazan önce hafife alınan ağrısız kanamalar ileride telafisi mümkün olmayan cddi sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

İdrar yaparken yanma, yan ve sırt ağrısı, kasıklarda ağrı, yüksek ateş, bulantı, kusma gibi şikayetleri olanların mutlaka zaman kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini belirten op. Dr. Ercan Kazan "Bu durumda sistit, böbrek iltihabı, taş hastalığı, prostat büyümesi, prostat kanseri sıklıkla görülmekle birlikte mutlaka böbrek kanseri ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü kanamaya neden olmuş bir böbrek kanseri taş düşürürken hissedilen kadar ağrıya neden olabilir" dedi.

"SİGARA VE AŞIRI KİLO HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR"

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ercan Kazan, birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek kanserlerinde de en fazla nedenleri arasında sigara kullanımı, dengesiz beslenme ve aşırı kiloların geldiğini belirterek "Pek çok kanser çeşidinde olduğu gibi böbrek kanseri için de "erken tanı" çok önemlidir. Ultrasonografinin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte, herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografide rastlantısal olarak, hiçbir şikayet nedeni değilken; kolaylıkla bir böbrek kanserinden şüphe duyulabilir ve bu sayede hastalık erken yakalanabilir. Önemli olan, hastanın hiçbir şikayeti yokken böbrek kanserinin yakalanabilmesidir. Çünkü kanser erken evrede yakalanırsa, tamamen kurtulma şansı çok yüksektir. Kanserin evresine bağlı olarak idrarda çıplak gözle görülebilen veya tetkiklerde ortaya çıkan kanama, böbrek bölgesinde ele gelen kitle ve ağrı, genel halsizlik, yorgunluk hissi, iştahsızlık, kilo kaybı, tekrarlayan yüksek ateş, kansızlık (anemi), yüksek tansiyon, karaciğer fonksiyon bozukluğu, çarpıntı, varikosel, bacaklarda şişlik ve kanserin yayılım yaptığı organa göre ağrı, öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma, kemik ağrısı, baş ağrısı, şuur kaybı, felç gibi belirtiler görülebilir. Böbrek kanseri sinsi bir seyir gösterdiğinden dolayı tanı konulduğunda, ne yazık ki hastaların yüzde 25'inde hastalık ilerlemiş ve yayılmış durumdadır" diyerek idrarda ağrısız da olsa kanaması olanların mutlaka hekime başvurmasını istedi.

"İdrarda Ağrısız Kanamayı Hafife Almayın”

"İdrarda Ağrısız Kanamayı Hafife Almayın”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim