• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

İbrahim Kalın: G20'de 3 başlık öne çıkacak

İbrahim Kalın: G20'de 3 başlık öne çıkacak
İbrahim Kalın, Antalya'da 15-16 Kasım'da gerçekleştirilecek küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli etkinliklerden biri olan G20 Grubu 10. Liderler Zirvesi için bütün tedbirlerin alındığını bildirdi.


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda zirve ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Sözcü İbrahim Kalın, zirvede üç ana başlık altında tartışmalar yapılacağını belirterek, "Bunlar güçlü sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla kapsayıcılık, uygulamalar ve yatırım başlıkları ele alınacak. Özellikle küresel ekonominin güçlendirilmesi, kapsayıcı olması, kalkınmanın sürdürülebilir kılınması, uygulama noktasında alınan kararların hem ulusal hem uluslararası küresel düzeyde uygulanmasının takibi, son olarak da yatırımların artırılması şeklinde planlandı.’’ dedi.

“İLK DEFA G20 BÜNYESİNDE KADIN-20 BÖLÜMÜ KURULDU"

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20-20 Grubu) liderlerinin Türkiye'deki 10. toplantısında bir ilke imza atılarak bir açılım grubu olarak 'Kadın G20' bölümünü kurduğunu belirten Kalın, Türkiye'nin G20 Başkanlığı döneminde kadınlara yönelik iş dünyasındaki eşitsizliklerin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında büyük bir çaba sarf ettiklerini kaydetti. Kalın, "Yine Türkiye’nin dönem başkanlığında bir ilke imza atılarak, ilk defa Küresel KOBİ Forumu kuruldu. Bu forum sayesinde KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası düzeyde desteklenmesi için gerekli adımlar ne olabilir, ne tür programlar geliştirebilir, bunları ele aldık.’’ ifadelerini kullandı.

“6 AÇILIM GRUBU KURULDU”

Kalın, Türkiye'nin dönem başkanlığında 6 açılım grubu kurulduğuna işaret ederek, şu bilgiyi verdi: “Bunlar sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren iş dünyasından sendika dünyasından oluşmaktadır. Bunları özetle söylemek gerekirse Genç20, Kadın20, STK20, Düşünce Kuruşları20, Emek20, Girişimci20 grupları meydana getirildi. Bu akşam da Sayın Cumhurbaşkanı bu açılım gruplarıyla bir araya gelecek.”

“ZİRVE BOYUNCA 6 ÇALIŞMA TOPLANTISI YAPILACAK”

Zirve boyunca 6 çalışma toplantısı yapılacağını kaydeden Kalın, “Bunların bir kısmı yemek, bir kısmı oturum şeklinde olacak. Burada Cumhurbaşkanımızın da ikili görüşmeleri olacak ve program üzerinde çalışıyoruz.’’ diye konuştu.

“SURİYE KONUSU ETRAFLI BİR ŞEKİLDE ELE ALINACAK”

Suriye konusunun etraflı bir şekilde ele alınacağını belirten Kalın, zaman el verdiği ölçüde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemen hemen bütün liderlerle görüşmeleri olacağını söyledi. Kalın, “Suriye konusu orada etraflı bir şekilde ele alınacak. Liderlerin akşam yemeği ve ikili görüşmelerinde ele alınacak. Arjantin Devlet Başkanı'nın belirsizlik durumu var ülkesinde yakın zamandaki seçimlerden dolayı. Ama G20 Zirvesi'ne diğer bütün liderler katılacak.’’ ifadelerini kullandı.

“EN ÜST DÜZEYDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINACAK”

G20 Zirvesi'nde gerekli bütün tedbirlerin alındığını ifade eden Kalın şunları kaydetti: 
“35-36 heyet ve devlet başkanı burada olacak. En üst düzey güvenlik önlemi alınacak. Bu bağlamda bakanlıklarımız sahada yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Gerekli bütün tedbirler alındı. Belek'te son derece güvenli bir bölgede bu zirveyi başarılı bir şekilde yapılacağına inanıyoruz. Fiziki ve siber alanda da güvenlik önlemleri alındı.’’

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede, küresel ekonomi, diplomasi ve siyasi konular detaylı şekilde ele alınacak.

G20 Liderler Zirvesi'nde ekonominin ardından en önemli gündem maddelerinden biri terör ve mülteci sorunları olacak. Bu çerçevede, Suriye'deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderlerin bir araya geldiği toplantıda, kapsamlı olarak ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 kapsamında bütün liderlerle ortak oturumlarda bir araya gelecek.

Antalya'daki zirveye ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderleri katılacak.

Ev sahibi ülke, özel olarak üye olmayan ülkeleri de zirveye davet edebiliyor. Antalya'da yapılacak zirveye ve diğer G20 faaliyetlerine Azerbaycan da davet edildi. Ülkesindeki seçimlerden dolayı Arjantin heyetinin gelmesi henüz netleşmedi.

Daimi davetli olarak İspanya, küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle Singapur, ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla Malezya, Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Zimbabwe, NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla Senegal de zirvede bulunacak.

Zirve dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron gibi dünyanın büyük güçlerinin başındaki isimlerin Antalya'ya gelmesi planlandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim