• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSTAÇ'ta incelemelerde bulundu!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSTAÇ'ta incelemelerde bulundu!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan’da inşaatı devam eden “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi”nde incelemelerde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Kemerburgaz Kısıkmandıra Mevkii’nde inşaatı devam eden “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi”nde incelemelerde bulundu. İmamoğlu, proje ve yatırımdan sorumlu İBB Genel Sekreter yardımcısı Murat Kalkanlı ve inşaatı üstlenen firma yetkililerinden tesisle ilgili bilgiler aldı. 

a6.jpeg

YILDA 1 MİLYON TON EVSEL ATIK İŞLENECEK

Yapımı devam tesiste; yemek, sebze, meyve ve ömrünü tamamlamış ambalajlı gıda atıkları işlenecek. İstanbul genelinde üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askeri ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanacak. İlçe belediyeleri tarafından kaynağından ayrı ayrı toplanacak atıklar, transfer istasyonlarına getirilecek. Burada biriken atıklar, işlenmek üzere tesise götürülecek. Yılda 1 milyon ton evsel atığın işleneceği tesiste, aynı zamanda enerji üretimi de gerçekleştirilecek. Günlük 3000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi ile Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise en büyük evsel atık yakma tesisi olacak. Tesis, her biri günlük 1000 ton atık yakma kapasiteli 3 hattan oluşacak. Atıklar, tesise kamyonlar ile taşınacak ve herhangi bir ayrıştırmaya gerek duymaksızın depolama alanına boşaltılacak. Bu alanda depolanan atıklar, 3 adet “katı atık vinci” aracılığıyla “ızgaralı yakma ünitelerine” taşınacak. Izgaralı sistemde yakılan atıkların ısısından elde edilen buhar, tribünlere gönderilecek. Bu tribünler aracılığıyla da yaklaşık 78 MW/saat elektrik enerjisi elde edilecek. Bu enerjiden, tesisin tüm iç ihtiyacı ve artan enerji sayesinde de 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

a4b.jpeg

KOKU SORUNU ORTADAN KALKACAK

Tesis ile 100 hektarlık depolama alanından tasarruf sağlanacak. İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’i, yakma yöntemi ile hem atıklar ortadan kaldırılacak hem de bu sayede elektrik üretilecek. Elde edilecek elektrik ile Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine katkı sağlanmış olacak. Çöp taşıma maliyeti azalırken, koku sorunu da ortadan kaldırılacak. Son teknolojinin kullanıldığı tesiste, emisyon değerleri Avrupa Birliği limitleri altında olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili “baca gazı arıtma sistemi” ile çevreye zarar verilmeyecek. Bacadan çıkacak gazlar, “sürekli emisyon ölçümü sistemi” ile sürekli izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede, çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33’ünden kurtulmuş olunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kurulan sistem ile sera gazı salınımını online (canlı) olarak izleyebilecek. Tesis ile yerli üretim desteklenecek. Tesiste, 90 kişilik bir ekip çalışacak

“ÇEVRE, EN ZORLANAN ALAN”

İmamoğlu ve beraberindeki heyet, sunumun ardından, iş güvenliğine uygun olarak baret, yelek ve iş ayakkabılarını giyerek tesis inşaatında incelemelerde bulundu. İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda ihalesi yapılmış ve imalatı devam eden projeleri bir an önce bitirmeyi amaçladıklarını belirtti. İmamoğlu, “Elbette mevcut projelerin zamanında bitirilmesi, bir kısım duraklamaların ya da eksikliklerin giderilmesi gündemimizde. Bu potansiyeldeki yeni yatırımlara da İstanbul’un ihtiyacı oldukça fazla. Avrupa’nın en büyük tesislerinden olacak bu yatırım bile İstanbul’un yalnızca yüzde 14-15 seviyelerindeki atığını yönetebiliyor. Bu alanda oldukça işi var İstanbul’un. Çevre, insan tüketiminde zorlanan en önemli alan. Tüketirken çöplerin ayrıştırılması süreciyle ilgili eğitim çalışmaları yapmamız gerekiyor. Çocuklar bu noktada en azimli kısım. Biraz daha yetişkinlere yönelik eğitimler verilmesi lazım. Evsel atıkların türüne göre ayrıştırılması önemli. Çünkü her atığın dönüşüm oranı ve maliyeti değişiyor. Bu tür yatırımların maliyetinin hafiflemesi biraz da vatandaşlarımızın bilinçlenmesinden geçiyor” dedi.

a1-001.jpeg

Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük evsel atık yakma tesisi özelliğine sahip tesiste, İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’i işlenecek. Bu sayede 1 milyon 400 bin kişiye yetecek kadar elektrik üretilecek. İmamoğlu yaptığı açıklamada  “Bu potansiyeldeki yeni yatırımlara İstanbul’un ihtiyacı oldukça fazla. Bu alanda oldukça işi var İstanbul’un” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim