• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

HSYK'nın kıyım kararnamesine itiraz

HSYK'nın kıyım kararnamesine itiraz
HSYK kararnamesine karşı yargıda itiraz isyanı başladı. İlk 10 günde 400’e yakın hakim ve savcı kariyerlerini riske atma pahasına kararlara itiraz etti.
Kamuoyunda “kıyım kararnamesi” olarak bilinen HSYK’nın son olarak hazırladığı ve yaklaşık 2 bin 500 hâkim ve savcının yerini değiştiren kararname, adalet sisteminde adeta depreme yol açtı.

 

 
Kararnameye, hâkim ve savcılardan itiraz yağıyor. Yaklaşık 10 günlük süre içinde, kararnamede ismi bulunan 400 hâkim ve savcı mesleki kariyerlerini riske atma pahasına da olsa, karara itiraz etti. Henüz itiraz süresi dolmadı. Yenileriyle birlikte, itiraz dilekçesi sayısının 500’ü geçeceği tahmin ediliyor.
 
TERFİ EDENLER BİLE İTİRAZ ETTİ, BU DÖNEMDE KİMSE TERFİ ALMAK İSTEMİYOR
 
Bugüne kadar, bu tür kararnamelerde itiraz sayısı çok sınırlı düzeyde kalıyordu. Ancak bu kez, neredeyse her beş hâkim ve savcıdan birisi karara itiraz etti. Hatta terfi edenlerin bile itiraz etmesi yargı çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Yargı mensupları, itirazların bir nevi örtülü eylem olduğunu belirterek, bu dönemde hiç kimsenin terfi bile almak istememesinin düşündürücü olduğunu öne sürdüler.
 
İTİRAZ EDENLERİN SAYISI HIZLA ARTIYOR
 
Taraf’ın edindiği bilgiye göre, itiraz eden hakim ve savcıların sayısının daha da artacağı ve en az 100 kişinin daha itiraz için sırada olduğu öğrenildi. İtiraz edenler arasında, Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı, Başsavcılık gibi önemli görevlere atanan hakim ve savcılar da bulunuyor.
 
Dilekçelere sümenaltı iddiası
 
Türkiye’nin başlıca şehirlerinde önemli görevlere atanmalarına rağmen bu görevleri kabul etmeyip itiraz eden hakim ve savcılardan bazılarının, böyle bir kararnamede unvanlı bir görev almak istemedikleri için itiraz ettikleri ve HSYK’ya itirazlarını kabul ettirebilmek için değişik mazeretler bulmaya çalıştıkları da öğrenildi.
 
Öte yandan, dilekçe vermeleri değişik uygulamalarla engellenen 30’dan fazla başsavcı ve mahkeme başkanının, kararnamenin ilan edildiği 11 Haziran gecesi ve ertesi gün, görev yaptıkları adliyelerdeki arkadaş çevresine, yapılan atamaya itiraz edeceğini, kendisinin böyle bir dönemde başsavcı ya da mahkeme başkanı olarak atanmak istemediğini söylediği, ancak bu dilekçelerin değişik argümanlarla sümen altı edildiği iddia edildi. Bu arada, HSYK’nın hakim ve savcılarla ilgilison dönemde aldığı kararlar, yargı mensupları arasında, “HSYK’dan Koruma Derneği kurulmalı” esprilerinin yapılmasına yol açtı.
 
 

 

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim