• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek
Nevşehir'de dünyanın en büyük yer altı şehrinin bulunmasının ardından içerisinde resimli kiliseye ulaşılması Hristiyan âlemini de heyecanlandırdı.

Nevşehir'de dünyanın en büyük yer altı şehrinin bulunmasının ardından içerisinde resimli kiliseye ulaşılması Hristiyan âlemini de heyecanlandırdı.

Nevşehir Belediyesi tarafından kale ve çevresinde yapılan çalışmaların ardından dünyanın en büyük yer altı şehrinin gün yüzüne çıkmasının ardından yer altı şehrinin içerisinde bulunan resimli kilise de yapılan çalışmalar sonrasında Hristiyan aleminde de büyük bir heyecan uyandırmıştı. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver İHA muhabirine yaptığı açıklamada dünyanın en büyük yer altı kentinde çalışmaların devam ettiğini ve burada büyük bir heyecan içerisinde olduklarını kaydetti. Ünver, "Kale ve çevresinde temizlik çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah o konuda TOKİ ile görüşmelerimizde bu alanın belediyemize devredilmesi ile ilgili olarak. Burada şuanda yeni mekanlara da ulaşıyoruz. Arkadaşlarımız heyecan içerisinde çalışmalarına devam ediyorlar. Takdir edersiniz ki çalışmış olduğumuz mekan tarihi bir alan. Son derece hassas çalışmak gerekiyor. Arkeologlar nezaretinde çalışıyoruz. Bu konuda Çekül vakfından ve Tarihi Kentler Birliğinden Prof. Metin Sözen hocamız ile de bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Çok ciddi bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Yeni sürpriz mekanlara ulaşıyoruz. Buralar ile ilgili olarak inşallah ilerleyen günlerde temizleme çalışmaları bittiğinde kamuoyu ile de paylaşacağız. Burası dünyanın gözbebeği, dünyanın önemli bir kültür mirası olarak belediyemiz tarafından insanlığa armağan edilecek" diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver resimli kilisede yapılan çalışmaların nem oranından dolayı durdurulduğunu ifade ederken bunun yanı sıra yeni yerlere de ulaştıklarını belirtti. Ünver, "Dünyanın en büyük yer altı kentinde bulmuş olduğumuz resimli kilisede hava şartlarından dolayı nem oranı olduğu için bir çalışma yapmıyoruz. Orasını olduğu gibi koruyoruz. Nem oranında değişmeler olduğu için giriş çıkışını kapatmış buluyoruz. Zaman zaman arkadaşlarımız buranın nem oranlarını da ölçüyorlar. Ama yeni mekanlar dediğimiz ona benzer mekanlara da ulaşıyoruz. Nevşehir'de bugüne kadar bulunmuş, Nevşehir'de ilk resimli kilise burası. Ortadoks Kilisesi olduğu kesin ama işte hangi yüzyıldan olduğuna dair bir çalışma bilim komisyonu tarafından yapılacak. İnşallah yenileri de bulacağımızı ümit ediyorum. Buraların bütün dünya insanına zararsız ziyansız teslim edilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Nevşehir merkezinde bulunan resimli kilisenin hizmete açılmasıyla birlikte Hristiyan aleminden ve Ortadoks aleminden çok sayıda turistin gelmesini beklediklerini belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, şunları kaydetti:

"Resimli kilise ziyaret açılmasının ardından bir kere çok sayıda turistin özellikle Hristiyan aleminden, Ortadoks aleminden çok sayıda turistin Nevşehir'in merkezine akın edeceğini düşünüyoruz. Buralarda gezeceklerini düşünüyoruz. Zaten yer altı şehri dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. 360 bin metre kare alanın altının tamamını jeoradarlarla ve üç boyutlu lazer görüntülerini de çektirdik. Elimizde dört saati aşkın görüntüler de var. Bunun yanı sıra su yolumuzda var. Başbakanlık Osmanlı arşivimizden ulaştığımız su yollarının belgeleri var. Tamiratları bakımları, su yollarıyla ilgili görevlilerin atanmasıyla ilgili açılmasıyla ilgili belgelere ulaştık. Bunlarla birlikte değerlendirdiğimiz zaman Nevşehir önemli bir destinasyon merkezi olacak. Kapadokya bölgesinin merkezinde Nevşehir'de yeni bir destinasyon merkezi oluşacak."

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek

Hristiyan âLemi Nevşehir’e Akın Edecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim