• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi
Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde gerçekleştirdiği soykırımın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi.

Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde gerçekleştirdiği soykırımın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi. Azerbaycan genelinde düzenlenen anma törenlerinde, halk o günleri yeniden yaşadı.

Hocalı Soykırımı'nı anma etkinlikleri, başkent Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve devlet erkanının Hocalı şehitleri için dikilen "'Ana Feryadı'" anıtını ziyaret ile başladı. Aliyev, şehitlik önünde yapılan askeri törenle anıta çelenk koydu.

Azerbaycan'ın birçok bölgesinden gelen halk, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, ülkedeki bazı büyükelçilikler de anıta çelenk koydu. Halk şehitliğe gözyaşları içerisinde karanfiller bıraktı. Katliamın hayattaki şahitleri, Ermenilerin kadın, çocuk, yaşlı demeden sivil halka yaptıkları insanlık dışı uygulama ve işkenceleri anlatırken adeta o günleri tekrar yaşadı.

Hocalı katliamının Azerbaycan halkı için büyük bir facia olduğunu Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlatan Çiçek Guliyeva isimli Azerbaycan vatandaşı, işgal edilen toprakların geri alınmasını istediklerini söyledi. Guliyeva, "Azerbaycan halkının bir dileği var. Bizim bayrağımız Karabağ'da dalgalansın." dedi.

Eşinin Karabağ'da şehit olduğunu ifade eden Hanbacı Ağayeva da Cihan'a yaptığı açıklamada, acılarının hala taze olduğunu aktardı. Katliamda şehit olanların çocuklarının daha Hocalı'yı görmediklerini belirten Ağayeva, " O gün gelsin, topraklar işgalden kurtarılsın. O çocuklar Bakü'de büyüseler de göz açtıkları topraklarının çeşmesinden su içsinler. " şeklinde konuştu.

Bakü'de Hocalı için inşa edilen anıtı her zaman ziyaret ettiğini söyleyen Ebülfet Kerimov ise, buranın onlar için bir ümit yeri olduğunu vurguladı. Kerimov, "Toprak yok, şehitlerin kabri yok. Onların yerine biz burayı ziyaret ediyoruz. " dedi.

HOCALI'DA NE OLDU?

Ermeni askeri güçleri, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki tek hava alanına sahip ve askeri açıdan stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için 25 Şubat 1992 tarihinden itibaren saldırıya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu.

Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan Hocalı Soykırımı'nın acı bilançosu ortaya çıktı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150 kişinin akıbeti hala bilinmiyor.

Hocalı Katliamı ile ilgili Azerbaycan'ın dış temsilciliklerinde de çeşitli anma programları düzenleniyor. Cihan

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Hocalı Soykırımı'nın 24. yıl dönümünde acılar tazelendi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim