• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hermann Rorschach neyi buldu!

Hermann Rorschach'ın 129'uncu doğum günü Google tarafından özel bir Doodle ile kutlandı. Hermann Rorschach kimdir. Hermann Rorschach hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. İşte Hermann Rorschach'in hayatı...
Hermann Rorschach'ın 129'uncu doğum günü Google tarafından özel bir Doodle ile kutlandı.
 
Hermann Rorschach kimdir?
 
Rorschach testinin yaratıcısı olan Hermann Rorschach, 8 Kasm 1884'de İsviçre'nin Zürih şehrinde dünyaya geldi. Babası ressam olan Rorscharch, babası gibi sanatçı olmayı hayal ederken tıp okudu ve psikiyatri eğitimi aldı. İsviçre'de ve Rusya'da çalıştı. Rusya'da çalışırken kendisi de doktor olan Olga'yla tanışarak evlendi.2 Nisan 1922’de, henüz 38 yaşındayken ciddi olarak iltihaplanan apandisti Hermann Rorschach’in ölümüne sebep oldu.
 
qqq.jpg
Rorschach testi
 
Ününü geliştirdiği mürekkep testine borçludur. Babası ressam olan Hermann Rorchach, çocukluğunda mürekkep lekerini kullanarak şekiller yapmayı çok sevdiği için arkadaşları arasında 'kleck' (mürekkep lekesi) adıyla çağırılırdı. Çocukluk yıllarında başlayan bu ilgi, ilerleyen yıllarda psikanaliz tarihine damga vuracak bir metod haline dönüşecekti. 1912'de Zürih Üniversitesi'nden doktora derecesi alıp Rusya'da 1 yıl çalıştıktan sonra ülkesine dönerek araştırmalara başladı. 300 hasta ve 100 sağlıklı kişiyi inceledi. İncelemelerini "Psikodiagnostic" isimli kitapta yayınladı. bu kitap psikiyatri ve psikolojinin en önemli eserlerinden biri arasında yer alır. Ancak kitap Rorschach öldükten sonra başarı elde edebilmiştir. Psikanalizle ilgilenirken Freud'dan etkilenen Rorschach, mürekkep lekelerini okuldaki çocuklara göstererek onların tepkilerini inceledi. Sanatta başarılı çocukların lekeleri yorumlamada daha iyi olabileceğini düşünerek başladığı bu inceleme analizci tarafını ortaya koydu. Rorschach testi bu incelemelerle ortaya çıkmış ve deneklerin algılarını mürekkep lekeleri kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir. Sayısı değişen kartlar ile uygulanır ve projektif test olarak da bilinir. Bazı psikologlar kişilik ve duygusal analiz için Rorschach testini kullanır. Bilinçaltındaki düşünce bozukluklarını tespit etme amacıyla tercih edilir.
 
Watchmen adlı çizgi roman serisinde Rorschach adlı karakter adını Hermann Rorschach'dan almıştır.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim