• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Hazırgiyim Sektörü Suriyeli Çocuk İşçi Çalıştırmıyor

Hazırgiyim Sektörü Suriyeli Çocuk İşçi Çalıştırmıyor
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, "Türkiye'de üretim yaptıran yabancı firmalar fabrikalarda...

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, "Türkiye'de üretim yaptıran yabancı firmalar fabrikalarda kapıların açılış yönüne, lavabolarda kullandığımız sabuna kadar denetliyorlar. Suriyeli çocukların çalıştırıldığı haberleri büyük bir yalan" diye konuştu.

İddialara konu olan iki firmanın Türkiye'den ve Ege Bölgesi'nden en fazla alım yapan firmalar arasında yer aldığına işaret eden Kızılgüneşler, bu firmalara üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberlerin Türkiye'nin rakipleri tarafından kasıtlı çıkarıldığını, konuyu incelemeden haberleştiren gazetecilerin ise büyük bir yalana alet olduklarını söyledi. Türkiye'de çocuk işçi çalıştırılmasının kanunen mümkün olmadığını ifade eden Kızılgüneşler şöyle devam etti; "Türkiye'de üretim yaptıran global markalar üretim yaptırdıkları tesisleri çok detaylı bir şekilde inceliyorlar. Fabrikalarda kapıların açılış yönlerinden tutun, lavabolara, WC'lere kadar kontrol ediyorlar. Bu uydurma haberlerle Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotifi olan konfeksiyon sektörüne zarar verilmeye çalışılıyor."

Türkiye'nin sürdürülebilir konfeksiyon üretiminde örnek ülke olduğunu savunan Kızılgüneşler, "Dünyanın en adil tekstil üretiminin yapıldığı ülkelerden biriyiz. Made in Turkey yazılan bütün ürünler gönül rahatlığıyla giyilebilir. Bugün dünyanın 219 ülkesinde yüz milyonlarca insan Türk hazırgiyim sektörünün ürettiği giysileri giyiyor" şeklinde konuştu.

Türk hazırgiyim sektörünün, Uzakdoğu'daki üreticilere kıyasla hem konumu, hem de yetişmiş insan gücü nedeniyle avantajlı konumda olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "Meyve veren ağaç taşlanır misali karalama yapılıyor. Global markalar Türkiye'de sistematik denetim mekanizmaları uyguluyorlar. Bu denetimlerde en ufak bir problem tespit edildiğinde üretici firmalarımız bir daha o markalara ihracat yapamıyorlar. Türkiye'de 35 bin konfeksiyon üreticisi, 14 bin ihracatçısı var. Ege Bölgesi'nde ise 1.500'ü aşkın ihracatçı var. 2015 yılında 2 milyar 356 milyon dolarlık konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdik. İhracat yapan hazır giyim üreticileri bu sıkı denetimlerin ve yaptırımlarının ağırlığı nedeniyle son derece sıkı bir iş disiplini uyguluyorlar. Bu çerçeveden değerlendirildiğinde Türkiye'de en düzenli çalışan sektör konumunda olduğumuzu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyoruz. Çamur at izi kalsın yöntemiyle Türkiye'nin lider ihracat sektörüne zarar vermeyi amaçlayanları, kınıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Hazırgiyim Sektörü Suriyeli Çocuk İşçi Çalıştırmıyor

Hazırgiyim Sektörü Suriyeli Çocuk İşçi Çalıştırmıyor

Hazırgiyim Sektörü Suriyeli Çocuk İşçi Çalıştırmıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim