• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Hazır Ambalajlı Ürünlere Yönelik 77 Firmada Çapraz Denetim Yapıldı

Hazır Ambalajlı Ürünlere Yönelik 77 Firmada Çapraz Denetim Yapıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı açıklamasında, hazır ambalajlı ürünlere yönelik 77 firmada çapraz denetim yapıldığını...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı açıklamasında, hazır ambalajlı ürünlere yönelik 77 firmada çapraz denetim yapıldığını açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 22-25 Mart 2016 tarihlerinde Kayseri şehir merkezi ve ilçelerinde İl Müdürlüğümüz personeli ve diğer illerden katılan PGD personelleri ile 4 gün süren "Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmelik (76/211/AT)" kapsamında hazır ambalajlı mamullerin çapraz denetimi yapılmıştır" dedi.

Akçadırcı, "Hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi, ülkede daha güvenilir ürünlerin dolaşımının sağlanılması amacıyla denetimler yapılmaktadır. Denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ve ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgileri kontrol edilmektedir" ifadesinde bulunarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Denetlenen ürünler arasında tüketicilerin günlük hayatta çok sık kullandıkları yoğurt, küp veya toz şeker, toz biber, sucuk, pastırma, salam, Kayseri mantısı, yufka, süt, puding, kahve, tereyağı, kaşar peyniri, ayran, çay, gilaboru, un, mısır nişastası, bisküvi, reçel, lokum, helva, çikolata, ayçekirdeği, kırmızı mercimek gibi çeşitli gıda ürünlerinin yanı sıra, kolonya, toz deterjan, boya gibi gıda dışı ürünler bulunmaktadır.

Beş ekip halinde 17 personelin görev aldığı çapraz denetimlerde 52 firmada 71 adet ürün denetlenmiştir.25 firmada kapalı olduğu, kapsam dışı üretim yapıldığı veya üretim bulunmadığı için denetim yapılamamıştır.48 firmanın ambalajının miktar ve birim işaret bilgilerinin uygun olduğu tespit edilmiştir. 1 firmada damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanıldığı tespit edilmiş olup, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/c maddesi gereğince cezai işlem uygulanmıştır.

Üç firmada "Etiket Kontrolüne Aykırılık" tespit edilmiş, eksikliklerin giderilmesi için firmalara yönetmelik çerçevesinde süre verilmiş olup, süre sonunda tekrar denetim yapılacaktır.

Hazır ambalajlı ürünlerin etiketi üzerindeki bilgiler iyi görünebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek bir şekilde olmalıdır. Ambalajı üzerinde belirtilen ürünün net miktar ve firma adres bilgileri açık bir şekilde gösterilmelidir.

Vatandaşlarımız tarafından öncelikle üzerinde net miktarı belirtilmeyen hazır ambalajlı ürünlerin satın alınmaması, ambalajı yırtılmış veya tahrip edilmiş ürünlerin İl Müdürlüğümüze bildirilmesinde gerekli hassasiyetin gösterilmesi haksız rekabetin önlenmesi ve tüketici hakkının korunması bakımından önemli görülmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim