• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Haydar Aliyev, Kars'ta anıldı

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, vefatının 10. yıl dönümünde Kars'ta düzenlenen programla anıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Başkonsolos Ayhan Süleymanov, programda yaptığı konuşmada, Azerbaycan halkının bugüne kadar büyük değerlerini kaybettiğini belirterek, Haydar Aliyev'in bu değerler arasındaki en önemli kişilerden biri olduğunu söyledi.

Aliyev'in hayat varlığına bakıldığında Azerbaycan halkı için çok büyük hizmetler ve faaliyetler gösterdiğini ifade eden Süleymanov, "Haydar Aliyev Azerbaycan halkına 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Azerbaycan, Sovyetler Birliği'ne bağlı olduğu dönemde 15 Sovyet cumhuriyet arasında çok geride kalmıştı. 1969'da Azerbaycan Cumhurbaşkanlığ'ına getirildiğinde gece gündüz çalışarak Azerbaycan Cumhuriyeti'ni 15 Sovyet cumhuriyet arasında çok iyi sıralara çıkarabildi" dedi.

Süleymanov, Azerbaycan sanayisinin ve eğitim hayatının Aliyev sayesinde geliştiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Azerbaycan'da 1970 yıllarda milli uyanış daha da çok ağırdı. O dönemde şimdiki Bakü'ye çok milletli şehir olarak bakıyorlardı. Haydar Aliyev'in faaliyetleri sayesinde Bakü şehrinde çoklu fabrikalar, büyük müesseseler yaptırarak ve bölge şehirlerinden yerli Azerbaycanlıları Bakü'ye getirerek nüfusunu Azerbaycan Türklerinin eline geçirdi. Azerbaycan'a gelerek büyük bir iç savaşın önünü kesti. 1993 yılında Azerbaycan büyük bir bölünme tehlikesiyle iç içeydi. Gösterdiği büyük siyasi tecrübesi sayesinde Azerbaycan'ı bu belalardan çıkararak gelişme yoluna koydu. Azerbaycan için çok büyük bir vatanperverdi. Öz halkını çok yüksek seviyede seviyordu. Her şeyiyle Azerbaycan halkına canıyla kanıyla bağlıydı. Haydar Aliyev Azerbaycan'ı sevmesiyle beraber Türkiye'yi de seviyordu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Kars'ı da ziyaretleri olmuş ve Kafkas Üniversitesi'nin fahri doktora unvanını almıştı. Bildiğimiz gibi Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinin fikir babası Haydar Aliyev'di. Türkiye ile ilişkilere önem verdiği için bu şekilde faaliyetini devam ettirdi. Haydar Aliyev her zaman Türkiye için 'Biz bir millet iki devletiz' demiştir."

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da bugün Azerbaycan'ın her bir vatandaşının istikrarlı bir ülkede rahat şekilde yaşamasını milli lider Aliyev'e borçlu olduğunu kaydetti.

Nesibova, "Haydar Aliyev yönetimde bulunduğu sürede ülkenin kalkınması için hep uğraştı. Ülkesinin büyük tarihiyle zengin kültürüyle geçmişiyle her zaman gurur duydu. Haydar Aliyev için Azerbaycan ile Türkiye'nin ilişkileri herhangi bir devlet arasındaki ilişkilerden daha çok farklı, dünyada benzeri olmayan ilişkilerdi. Haydar Aliyev iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafına paralel olarak ekonomik ilişkilerinde gelişmesi için önemli vizyonlar ve politikalar sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Anma töreni kapsamında, "Haydar Aliyev ve Türkiye" konulu yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene, Vali Eyüp Tepe, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdür Yardımcısı Hayri Özcan, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Sosyal Projeler Yöneticisi Rizvan Aliyev ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim