• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Hatay'da köy boşaltan kavga

Hatay'da iki aile arasında çıkan silahlı kavgada bir kişinin ölmesi sonucu, kavga büyüdü ve 300 kişilik aile köyü terk etmek zorunda kaldı.
Merkez Antakya İlçesi Apaydın Köyü'nde yola araç park etme nedeniyle iki aile arasında 45 gün önce yaşanan silahlı kavgada, 18 yaşındaki Abdulkadir Çağatay öldü. Gencin ölümü üzerine köydeki iki aile arasında kavga her geçen gün büyüdü. İddiaya göre, Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı köyle ilgili Hatay Valiliği devreye girdi ve daha fazla can kaybı yaşanmaması için 300 nüfusa sahip Dönmez Ailesi'nden köyden ayrılmalarını istedi. Valiliğin isteğini geri çevirmeyen Dönmez Ailesi'nin bir kısmı Antalya'ya göç ederken, diğer kısmı da Antakya'da akrabalarının yanına yerleşti. Ailenin köyden ayrılmasının hemen ardından önce bir kaç ev yakıldı. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Ancak, köyde olaylar durulmadı ve kundaklanan ev sayısı 34'e ulaştı. Olaylar sırasında ateşe verilen bir TIR da kullanılamaz hale geldi. Dönmez Ailesi, olaylar nedeniyle gözaltına alınan olmayınca isyan etti.
 
KÖYLERİNE DÖNMEK İSTİYORLAR
 
Dönmez Ailesi'nin Antakya'da kalan üyeleri, bir an önce köylerine dönmek istediklerini belirtti. Köyde yaşanan olayların sorumlusu olarak Köy Muhtarı Ömer Çağatay'ı sorumlu tutan Emrah Dönmez, "Kavganın sebebi, 17 yaşındaki bir gençle bir muhtarın sürtüşmesi. Bu kadar basit bir şeyden bu olayın bu kadar büyütülmesinin sebebi ne? Bu adamların dertleri ne? Bu adamların daha önceden bize karşı bir kinleri mi vardı? Bugüne kadar, her gün evimizde soframızda yemek yiyen insanlardı. 17 yaşındaki bir çocuğun ona saygısızlık yapması sonucu, 34 tane evin yakılması bu kadar basit mi? Bu kadar insan 200-300 kişinin dışarıya atılması basit mi?" dedi. Hatay'ın Türkiye ve dünyaya hoşgörü ve kardeşliği yayan bir il olduğunu, böyle bir olayın yaşanmasının söyleyen ve yetkililerden yardım isteyen Hidayet Dönmez ise Hatay milletvekillerinin bu soruna bir çözüm bulmalarını istedi.
 
"300 KİŞİNİN SUÇU NE?"
 
Bir gençle yaşanan sorun nedeniyle tüm sülalenin suçlu olarak gösterilmeye çalışılmasının anlamış olduğunu vurgulayan Hatice Dönmez, "Olayların büyümesini istemediğimiz için evlerimizi terk ettik. Ancak bu kadar insanın suçu nedir? Kadınlar, çocuklar ortada. Herkes akrabalarının yanında yaşamaya çalışıyor. Ömer Çağatay (Köyün muhtarı) diyor ki, 'ben devletim'. Madem devlet, biz de gidip şikayette bulunuyoruz ama şikayetlerimiz kesinlikle savcıya gitmiyor. Eğer Adalet Bakanımız duyuyorsa, lütfen Apaydın Köyüne gelsin. Bu iki aileyi görsün, rica ediyoruz. Kadınlar olarak tahammülümüz kalmadı. Biz kavga istemiyoruz. Kavga isteseydik, biz de gençlerimizi öne sürerdik" diye konuştu.
 
MUHTAR SUÇLAMALARI REDDETTİ
 
Apaydın Köyü Muhtarı Ömer Çağatay da, tehdit suçlamalarının asılsız olduğunu belirterek, şöyle dedi:
 
"45 günlük bir olay. Yaralılardan daha evlerinde yatanlar var. Bu yaralılar sadece bizim Çağatay Ailesi'nden değil. Değişik ailelerden de kişiler var. Ben de ailenin köye gelip evlerine yerleşmesini isterim. Ancak, ortada 1 ölü 18 yaralı var. İnsanların acısı taze. Eğer o insanlar şer istiyorsa gelsinler. Ama şerri kırmak istiyorlarsa, köyden bir müddet uzak dursunlar. Çünkü, ben muhtar olarak kimsenin güvenliğini sağlayamam. Ben de insanların mağdur olmasını istemem. Ailenin köye gelmeleri demek, yeni olayların başlaması demek. Zaten valiliğimiz de bu yüzden aileden evlerini boşaltmalarını istedi. Kimsenin burnu kanamasın diye. Burası dağ başı değil. İsteyen herkes, istediği yerde yaşar."
 
KÖY MUHTARI: EVLERİNİ KENDİLERİ YAKTI
 
Antakya'ya bağlı Apaydın Köyü'nde yaşandığı ileri sürülen olaylarla ilgili konuşan Apaydın Köyü Muhtarı Ömer Çağatay, "Dönmez Ailesi, olaylardan haklı çıkmak için kendi evlerini yaktı" iddiasında bulundu.
 
Köyde çıkan olayların bir an önce durulmasını herkesten çok istediğini belirten Çağatay, 45 gün önce yaşanan olaylar sırasında, Ahmet Dönmez'in balkondan ateş açtığını ve Çağatay Ailesi'nden bir gencin ölümüne ve 10 kişinin de yaralanmasına neden olduğunu iddia etti. Dönmez Ailesi'nin kaçak mazot satmak için sürekli köyde problem çıkardığını ileri süren Çağatay, şöyle konuştu:
 
"Apaydın Köyü'nün bir mahallesinde ikamet eden Dönmez Ailesi, Suriye’den temin ettikleri mazotu satmak için anayoldan geçen insanları rahatsız etmekteler. Bu konuda köy muhtarı olarak kendilerini defalarca uyardım ve böyle bir şeyin köyümüze yakışmadığını, köyümüzün isminin kötüye çıktığını söyledim. Ama buna rağmen yol kesmeye devam ederek, yoldan geçen yabancıların araçlarını taşlayıp, camlarını kırarak, zorla mazot satmaya çalıştılar. Olay günü, telefonum çaldı ve Dönmez Ailesi'nin evlerinin bulunduğu yerde yine olay çıktığı söylendi. Olay yerine gittim, köy halkı oradaydı. Ne olduğunu sorduğumda, 'mazot yüzünden' olduğu söylendi. Ben de, Ahmet Dönmez'e 'Bu size yakışmaz, ayıptır' deyince, bana sert çıkarak 'Sen karışma. Sen devlet değilsin' deyip, beni iterek evine gitti ve evin balkonunda yolda toplanan kalabalığa ateş açmaya başladı. Kurşunlardan bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi yaralandı. Yaralananlar sadece Çağatay Ailesi'nden değil. Köyde yaşayan diğer ailelerden insanlar da yaralandı. Evimiz yakıldı diye çıkarılan haberler asılsız ve yanlış. Bunları, köyden kimse tehdit etmedi ve etmemektedir. Kendileri bir genci öldürüp, köyde ikamet eden ailelerden 10 kişiyi yaraladıkları için evlerini şehre taşıdılar. Sonra da, 'Evlerimiz yakıldı' diyerek, açıklamalar yapmaktalar. Bu köyde 30 yıllık muhtarım. Benim için bütün köy halkı eşittir. Benim tek amacım, köyde huzur ve sükuneti sağlamaktır.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim