• BIST 9506.67
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Hatay’da dünyanın en büyük LNG aktarım operasyonu iki gün sürecek

Hatay’da dünyanın en büyük LNG aktarım operasyonu iki gün sürecek
Akdeniz'de dünyanın en büyük LNG depolama gemisinden Hatay'daki dünyanın en büyük FSRU gemisine sıvılaştırılmış doğalgaz transferi başlatıldı. Aktarımı iki gün sürecek 206 bin metreküp LNG, yaklaşık 130 milyon metreküp doğalgaza dönüştürülecek.

Akdeniz'in Hatay sahilinde dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama gemisinden BOTAŞ'a ait dünyanın en büyük yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesine (FSRU) başlatılan sıvılaştırılmış doğal gaz transferi iki günde tamamlanacak.

BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Dörtyol Terminali’ne yanaşan, alanında dünyanın en büyüğü olan 315 metre uzunluk ve 206 bin metreküp LNG depolama kapasiteli "Al Sadd" isimli Katar gemisinden yine alanında dünyanın en büyüğü olan BOTAŞ'a ait 345 metre uzunluğa ve 263 bin metreküp depolama kapasitesine sahip FSRU gemisine LNG aktarımı için düğmeye basıldı.

Aktarımı iki gün sürecek 206 bin metreküp LNG, yaklaşık 130 milyon metreküp doğalgaza dönüştürülecek.

Gaz daha sonra Türkiye'nin doğalgaz boru hattı sistemine aktarılacak. 

"HEM GURURLUYUZ HEM MUTLUYUZ"

BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürü Mehmet Tecimen, gazetecilere yaptığı açıklamada önemli bir transfer için bir araya geldiklerini belirterek "Bu operasyon dünyadaki en büyük gemiden gemiye LNG transferidir" dedi.

Tecimen, FSRU gemisi hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

"Bu, dünyanın en büyük FSRU gemisi ve 345 metre uzunluğunda. Diğer taraftan Dörtyol terminalimize Katar'dan LNG getiren gemi ise 206 bin metreküp kapasiteye sahip ve 315 metre uzunluğunda. Dolayısıyla kendi alanlarında dünyanın en büyüğü olan iki gemi, 'ship to ship' operasyonunu icra ediyor. Bu anlamda hem gururluyuz hem de mutluyuz."

Tecimen, FSRU'nun işlevi hakkında bilgi vererek "Bu ünite aracılığıyla LNG, gazlaştırılarak sisteme enjekte edilmekte. Böylece bölgemizin gaz ihtiyacı da giderilmektedir" ifadesini kullandı.

FSRU Tesisi'ne alınan LNG, doğalgaza dönüştürülerek direk Çukurova Bölgesi’ne veriliyor.

Tek seferde yapılan bu dev aktarımda dönüştürülen doğalgaz ile Türkiye'nin kış döneminde bir günde tükettiği gazın üçte ikisi karşılanabiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FSRU GEMİSİ

FSRU gemisi, 263 bin metreküp depolama alanına sahip. 345 metre uzunluğundaki gemi, 55 metre genişliği ile dünyanın en büyük FSRU gemisi özelliğini taşıyor. Gemi, günlük maksimum 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Bir depo LNG ile Türkiye'nin yüzde 20'sinin günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanıyor. Yüzen bir fabrika özelliğini taşıyan gemi için özel iskele inşa edildi.

Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ Terminali'nin deniz kıyısına LNG taşıyan, FSRU gemilerinin yanaşabilmesi için 2.2 kilometre uzunluğunda iskele inşa edildi. Hareket edebilir olması sebebiyle ihtiyaç duyulan bölgeye transferi sağlanan gemi, hem az maliyeti hem de kısa sürede devreye girebilme özelliğini taşıyor.

Dünya genelinde 14 ülkede 29 FSRU gemisi bulunuyor.

DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim