• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Hastanede Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

Hastanede Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor
Anne sütünü artırıcı özelliği bulunan "lohusa şerbeti" geleneği Bursa'daki bir hastanede yaşatılıyor.

Anne sütünü artırıcı özelliği bulunan "lohusa şerbeti" geleneği Bursa'daki bir hastanede yaşatılıyor.

Osmanlı kültürünün yaşatıldığı Bursa Özel Hayat Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğin ailesine "lohusa şerbeti" ikram ediliyor. Hastanede şerbetin ikram edildiği tepsi ve bardaktan kullanılan kıyafete kadar tarihi hatırlatıyor. Buse ve Ali Can Talu çifti ile Muhammet Hamid adını verdikleri bebeklerini odalarında ziyaret eden Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkul, "Hastanemizin gayet iyi işleyen bir doğum birimi oluştu. Gebelikten doğuma kadar olan sürede anneyi takip ediyoruz. Çocuk hastalıklarıyla, kadın doğum uzmanlarıyla, doğumhane ekibi ile güzel bir doğum birimi ortaya çıktı. Tabii insanların istediği hizmeti alabilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız uygulamalarla onlara evlerindeymiş gibi hissettirmek istiyoruz. Bugün de burada "lohusa şerbeti" uygulaması başlattık. Bizim kültürümüzde bu var. Bunun yaygınlaşması gerekiyor" diye konuştu.

"LOHUSA ŞERBETİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ"

Özellikle sezaryenle doğum yapan annelerin bebeklerini yeterince besleyecek sütü olmadığına dikkat çeken Özkul, geleneğin yanı sıra lohusa şerbetinin süt artırıcı faydaları olduğuna dikkat çekti. Anne sütünün artırılması için lohusa şerbeti ikram edildiğini ifade eden Özkul, "Lohusa şerbetinin içerisinde tarçın, karanfil, zencefil, karabiber ve bal bulunmaktadır. Tarçın, kan şekeri dengesinin sağlanmasında etkili olduğu için, emziren annede aşırı tatlı ihtiyacı oluşmasını engelliyor. Şerbette bulunan baharatlar ise mideyi rahatlattığı gibi bebekte gazı önlüyor" dedi.

İlk kez anne olmanın heyecanını yaşayan Buse Talu, "Yapılan uygulamayı çok beğendim. Hastanede böyle bir uygulamanın yapılması bizleri kendi evimizde gibi hissetmemizi sağladı. Sürpriz oldu, böyle bir şey beklemiyorduk. Sütü arttırdığını biliyorum. Çok sevdiğim bir tat olduğu için bol bol içeceğim" şeklinde konuştu.

Bebeğin anneanne ve babaanneleri de, "Eskiden beri geleneklerimizde lohusa şerbeti vardır. Biz kendi evlerimizde yapardık. Torunumuzu eve götürdükten sonra yapmayı düşünüyorduk. Hastanenin böyle bir hizmet başlatması çok hoşumuza gitti" diye konuştu.

Hastanede Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

Hastanede Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

Hastanede Osmanlı Kültürü Yaşatılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim