• BIST 98.466
  • Altın 224,107
  • Dolar 5,7050
  • Euro 6,6085
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hassa’da pekmez sezonu başladı

Hassa’da pekmez sezonu başladı
Hatay'ın Hassa ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez sezonu başladı.

Hatay'ın Hassa ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez sezonu başladı.

İlçenin kırsal kesiminde doğal olarak yetişen yerli üzümler, büyük ocaklarda işlenerek, 14-15 saatlik bir işlemden geçiriliyor. Üzümün suyu geleneksel yöntemle çıkarıldıktan sonra odun ateşinde kaynatılarak yapılan pekmek sofraları süsleyen şifaya dönüyor.

Hassa Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tufan, Hassa'ya has üzümün pekmeze dönüşüm yolculuğunu anlattı. Meserelerde üzümlerin çiğnenerek sıkıldığını içerisine üzüm toprağı denilen, beyaz toprak atıldığını belirten Tufan, "Bu toprak üzüm suyunun çökelmesini sağlıyor. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanıyor. Berraklaşan üzüm suyu, yayvan büyük kazanlarda kaynatılır. Odun ateşinde kaynatılan üzüm şırası sürekli savrulur. Kaynayan şıranın üzerinde köpükler oluşur. Şıranın üzerindeki köpük sarı rengini aldığı vakit, şıra pekmez halini almış demektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim