• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Hasan Nasrallah: Kararlılığınız Filistin'de neredeydi?

Hasan Nasrallah: Kararlılığınız Filistin'de neredeydi?
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, dün akşam yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun Yemen saldırısını değerlendirdi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah başta Yemen olmak üzere bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Nasrallah'ın konuşması el-Menar ve el-Meyadin televizyonları tarafından canlı yayımlandı.

Yemen’e saldıran Suudi Arabistan’ı eleştiren Nasrallah, “Eğer Suudilerin öncülüğündeki koalisyon savaş uçaklarını İsrail’e çevirseydi onlara katılırdık” dedi. Nasrallah, Suudi Arabistan’ın Yemen’i yeniden kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Saldırının asıl nedeninin İran’ın ya da Husilerin Suudi Arabistan’a tehdit oluşturması olmadığını söyleyen Nasrallah, “Suudiler Yemen üzerindeki kontrolünü kaybetti ve artık Yemen’in kendi halkına ait olmasından dolayı korkuya kapıldı” dedi.

Hizbullah'tan Yemen açıklaması

'KAZANACAKLARINA İNANIYORUZ'

Hizbullah’ın Yemen’e yönelik saldırganlığın sona ermesi çağrısı yaptığını belirten Nasrallah, soruna siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Nasrallah, koalisyona katılan ülkelerin halklarına seslenerek askerlerinin kanlarının sadece Suudi krallığının Yemen’deki kontrolünü yeniden sağlamak için aktığını düşünmelerini istedi. Yemen halkının bu saldırganlığa karşılık vermesinin en doğal hakkı olduğunu belirten Nasrallah, “Kazanacaklarına inanıyoruz” dedi.

Nasrallah, “Eğer savaş İsrail’e karşı olsaydı, bu savaşta işbirliği yapardık ama değil. Savaş Arap halkına karşı” ifadesini kullandı. Nasrallah, Suudi Arabistan’ı Yemen’e saldırıp İsrail’e karşı onlarca yıldır hiçbir adım atmaması sebebiyle eleştirdi.

Rusya'dan Yemen açıklaması: Kaygılıyız

'FİLİSTİN HALKI YILLARDIR YARDIM ÇIĞLIĞI ATIYOR'

Nasrallah, Suudi Arabistan'ın "Kararlılık Fırtınası" operasyonu hakkındaki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler onlarca yıldır Filistin’de ve Filistin civarındaki ülkelerde 1948’den bugüne kadar Siyonist rejimin varlığıyla acılara ve musibetlere uğradık; ama bizim için ne kesin kararlılık fırtınası esti ne de kesin kararlılık meltemi… Bunlardan bir Arap meltemi esmesi bizim için bir rüya oldu. Kesin kararlılığınız Filistin’de neredeydi? Yemen’i tehdit görürken İsrail’den neden tehdit hissetmiyorsunuz?

Eğer mesele birilerinin bunu sizden istemesi ise, Filistin halkı yıllardır yardım çığlığı atıyor. 1982’de Lübnan halkı size seslendi; ama umutsuzluk buldu. 2006’da ben sizden hiçbir şey istemediğimi söyledim. Yalnızca bizi rahat bırakın dedim. Ama Filistin halkı hala size sesleniyor ve sizden yardım istiyor.

Gazze’ye yönelik son 51 günlük savaşta evler bombalandı; kadınlar, çocuklar öldürüldü. Gerçi bunu söylemek istemiyorum; ama bunlar da Sünni Müslümanlardı ve siz Arap krallarından ve liderlerinden yardım istediler ama hiçbir adım atmadınız. Bu kahramanlığınız, iradeniz, heybetiniz ve kesin kararlılığınız neredeydi? Bu, üzerinde düşünülmesi gereken acı bir durumdur. Onlarca yıldır bizim bölgelerimiz savaş ve yıkımla boğuşurken Arabistan kılını bile kıpırdatmıyor ama bir anda kesin kararlılık fırtınasının eseceği tutuyor!"

Husi lideri: Zafere kadar savaşacağız

'İRAN İDDİALARI YALAN'

Nasrallah, İran’ın bölgeyi kontrol etmeye çalıştığı iddiasının da doğru olmadığını söyledi. Suudi Arabistan politikalarının bölge halklarını İran’a doğru ittiğini belirten Nasrallah, Körfez’deki bu yeni siyasi bölünmenin Lübnan’da da olumsuz etkileri olmasından endişe ettiğini belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim