• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Haberal kanunu kaldırılıyor

Haberal kanunu kaldırılıyor
Mehmet Haberal'ın 9 hakimi tazminata mahkum ettirmesinin ardından getirilen zırh, kaldırılıyor.Hakim ve savcılar aleyhine, kişisel kusurlarından dolayı tazminat davası açılabilecek.

CHP milletvekili ve Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'ın 9 hakimi tazminata mahkum ettirmesinin ardından değiştirilen yasa hükmü, 3 yıl sonra yürürlükten kaldırılıyor. Artık hakim ve savcılar aleyhine, kişisel kusurlarından dolayı tazminat davası açılabilecek.

Bu değişiklik, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kurulan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanun teklifine konuldu. Hakim ve savcılar aleyhinde kişisel kusur ve haksız karar nedeniyle tazminat davası açılamayacağını öngören yasa maddesi kaldırılacak. Böylelikle hakim ve savcılar tazminata mahkum edilebilecek ve bu parayı da ceplerinden ödeyecek.

KİŞİSEL TAZMİNAT DAVASI ENGELLENMİŞTİ

Haberal'ın tazminat davasının ardından Hakimler ve Savcılar Kanununda 9 Şubat 2011 günü değişiklik yapılarak 'Hâkim ve savcıların soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabileceği' hükme bağlanmıştı. Böylelikle hakim ve savcılar aleyhinde, kişisel tazminat davası açılması engellenmişti. Kapsama Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK ile Adalet Bakanlığı müfettişleri de alınmıştı.

HABERAL YASASI

Bu yasa değişikliği Ergenekon davasından yargılanan CHP milletvekili Prof. Haberal’ın, 9 hakimi 1500'er lira tazminata mahkum ettirmesinden sonra yapıldı. Haberal, sorgusunda kendisine yöneltilen 180 sorunun hiç birinin terör örgütü kurmak ve yönetmekle ilgili olmadığı ve buna rağmen tahliyesine karar verilmediği gerekçesiyle açtığı davayı kazanmıştı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Haberal'ı haklı bulmuş ve Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri, Resul Çakır, Rüstem Eryılmaz, Faik Saban, Nurettin Ak, İdris Asan, Hakan Günay, Kemal Can, Yılmaz Abdurrahmanoğlu, Ali Efendi Peksak’ın 1500’er lira tazminat ödemesine karar vermişti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim