• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

"Günlük kiralıkta denetim artıyor"

"Günlük kiralıkta denetim artıyor"
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Günlük kiralıkta yapılan düzenlemeler ile denetimler artırılıyor. Geçen ay sonu internet ortamında yayımlanan...

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Günlük kiralıkta yapılan düzenlemeler ile denetimler artırılıyor. Geçen ay sonu internet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik olarak bazı bilgilerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar sonrasında şimdi de kimlik bildirme kanunu çerçevesinde ek düzenlemeler yapıldı" dedi.

Günlük kiralıkta yapılan düzenlemeler ile denetimler artırılıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "17 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kimlik Bildirme Kanununun uygulanması ile ilgili yönetmelik değişikliği sonrasında kiralanan evlere kimlik bildirim ve her an ulaşılabilecek işletici bulundurma zorunluluğu getirildi. Sorumlu işleticiler, belirlenen süre içerisinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda bu bildirimi yapılabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 31 Mayıs'ta yapılan düzenlemeye göre de gayrimenkule ilişkin bilgiler dışında, rezervasyon ve ödemeye ilişkin bilgiler de alınıyor olacak. Buna göre rezervasyon başlangıç ve bitiş tarihi, rezervasyon tutarı ve para birimi, gayrimenkul sahibinin bilgilerini, ödemenin ne şekilde yapıldığı ve tahsil tarihi, komisyon ödemeleri ve tutarları bildiriliyor olacak. Sonuç olarak artık bu iş ve işlemler eskisi kadar takipsiz kalmayacak" diye konuştu.

"Yetki belgesi kontrolü sağlanmalı"

Özellikle konunun taşınmaz ticareti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özelmacıklı, "Yönetmeliğimiz çerçevesinde, tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı, pazarlanması ve kiralanmasına aracılık faaliyetleri taşınmaz ticareti kapsamındadır. Günlük kiralık iş ve işlemleri yapanlarında taşınmaz ticareti kapsamında yetki belgesi almaları gerekir. Özellikle yetki belgesiz bu tür faaliyetler denetlenmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalıdır" dedi.

"Saatlik ev kiralaması olmamalı"

Saatlik kiralık gibi ahlaki değerlerimiz dışındaki ev kiralamalarına da izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Özelmacıklı, "İlanlar için bu konularda da düzenleme yapılmalı. Özellikle yollara ve elektrik direklerine yapıştırılan bu tür ilanlara da cezalar getirilmeli" ifadelerini kullandı.

Özelmacıklı, günübirlik kiralanan evlere ilişkin şu bilgileri verdi: "Günübirlik kiralanan ev, konut olarak kullanılmak ya da konut olarak kullanılmak üzere kiraya verilmek yerine fiilen işyeri gibi işletilmek suretiyle, otel, motel, pansiyon, kamping, apart otel ve benzeri gibi temel veya yardımcı konaklama işletmesi ya da sosyal tesis statüsünde bulunmamakla beraber, saatlik, günlük, haftalık ve benzeri kısa süreli konaklama hizmeti sunulan, Ulusal Adres Veri Tabanında hizmetten faydalananlara ait kayıtlarda adresi yer almayan veya hizmetten faydalananlara ait herhangi bir abonelik kaydı bulunmayan yerlerdir".

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim