• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Güneşten koruyan besinler nelerdir?

Yaz aylarında doğru beslenerek güneşten korunmak mümkün.
Aydınlık, parlak, bol güneşli uzun günler yaşıyoruz. Ancak bu yaz mutluluğunu, yaz heyecanını gölgeleyen bir korkumuz var:
 
Güneş; güneşin yaydığı ultraviyole ışınları
Ultraviyole ışınlarının yaşlanmayı hızlandırıcı ve kanser riskini artırıcı etkileri olduğu artık kesinleşti. Ancak ultraviyole ışınları, aynı zamanda D vitamini oluşmasını da sağlıyor. Yani vücudumuz için gerekli olan D vitamininin en önemli kaynağı da güneş. D vitamininin besinsel kaynağı ise yok denecek kadar az. Dolayısıyla her gün en az 10-15 dakika direkt güneş ışığı görmeliyiz ki, D vitamini eksikliği ve buna bağlı sağlık problemleri yaşamayalım.
 
Güneş konusunda biraz daha bilinçli hareket ederek sadece faydalarından yararlanmak mümkün. Bu noktada sağlıklı beslenme, güneşin zararlı etkilerine karşı kalkan oluşturmak için iyi bir yöntem. Vitamin ve minerallerin gücünden faydalanabiliriz.
 
Güneşe karşı vücudun savunmasını geliştirecek en etkili vitaminler A, C, E ile çinko ve selenyum mineralleridir. Bu vitaminleri doğal yollarla almak sağlığımızı korumak için en garantili yol.
 
A vitamini: Süt ve yumurta sarısı, yüksek miktarda A vitamini içerir. Vücutta A vitaminine dönüştürülebilen öncü maddeleri içeren bitkisel kaynaklar ise ıspanak, yeşilbiber, havuç, kayısı, domates ve turunçgillerdir. Yeterli miktarda A vitamini almak için her sabah bir adet yumurta yemelisiniz. Kahvaltıya ve diğer öğünlere bol bol domates ve yeşilbiber ilave etmelisiniz. Ara öğünlerde sıcak havalarda ayran içebilirsiniz. Yoğurt, su ve tuzla yapılan ayran birçok besin öğesinden zengin kaliteli bir içecektir. Ayran; A vitamininin yanında riboflavin, D, B12 ve B6 vitamininden; kalsiyum ve fosfordan da zengindir. İçerisine tuz eklendiğinden dolayı sodyum ve klor minerallerinden de zengin hale gelir.
 
C vitamini: Maydanoz, asma yaprağı, yeşilbiber, çilek, portakal, limon, greyfurt başta olmak üzere bütün meyve ve çiğ sebzeler C vitamini kaynağıdır. Ara öğünlerde şeftali, kayısı, kavun, karpuz gibi taze mevsim meyveleri yemek güneşe karşı yoğun antioksidan alımıyla vücudumuzu güçlü kılar.
 
E vitamini: Bitkisel yağlar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tam tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler E vitamini ihtiyacının karşılamakta ana kaynaktır. Her gün bir avuç bu kuruyemişlerden yemeli ve öğünlerde yeşil yapraklı sebzeleri soframızdan eksik etmemeliyiz.
 
Çinko: Et, yumurta, peynir, badem, ceviz, tam tahıl tanesi, bulgur, mantar, kuru fasulye, balık, süt zengin çinko kaynaklarıdır. Yeterli çinko alımı güneşin cildimizde oluşturabileceği yıpranmayı engeller. Haftada bir gün kuru baklagiller yemeli, haftada 2-3 gün de balık yemeliyiz. Ekmek tüketimini tam tahıl olarak tercih etmek uzun süre tokluk hissi yaratmanın yanında, yeterli B vitamini alımın sağladığı gibi çinko alımına da destek verir. Selenyum: Deniz ürünleri ve diğer etler, balıklar, sarımsak, soğan, tahıllar selenyum yönünden zengindir. Selenyum antikanserojenik etkisinden dolayı güneşe karşı antikanserojenik kalkan oluşturur. Selenyum aynı zamanda bağışıklık sisteminin çalışmasında çok etkilidir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Haftada 2-3 gün balık yiyerek selenyum alımını yeterli düzeyde tamamlamış oluruz.
 
Magnezyum: Kakao, çikolata, ıspanak, yağlı peynir, diğer yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar zengin magnezyum kaynaklarıdır. Her gün 1-2 tablet çikolata yemek sağlığımıza artı değer katar.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim