• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Gün içinde yaşanan stres diş sıkmaya neden olabiliyor

Gün içinde yaşanan stres diş sıkmaya neden olabiliyor
Gün boyu zorlu ve stresli işlerde çalışan kişilerde görülebilen istemsizce diş sıkma ya da gıcırdatma (bruksizm) probleminin son yıllarda attığı...

Gün boyu zorlu ve stresli işlerde çalışan kişilerde görülebilen istemsizce diş sıkma ya da gıcırdatma (bruksizm) probleminin son yıllarda attığı belirtildi. Uzmanlar, hastalığın erken tedavi edilmediği takdirde çenede kitlenmelere, anatomik bozukluklara, baş ağrısı ve diş kayıpları gibi ciddi sorunlara neden olabileceğini vurguladı.

Bezmialem Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlıkları ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Gün boyu zorlu ve stresli işlerde çalışan ya da yapı olarak sinirli ve kaygılı olan kişilerin büyük çoğunluğunda bu rahatsızlıklar görülebildiğini belirten Üşümez, "'Hastalar durumun farkında olmadıklarında ise bu durum kronik hale gelebiliyor. Ayrıca bu rahatsızlıklar çenedeki kapanış bozukluklarından da kaynaklanabiliyor. Diş sıkma alışkanlığı olan hastaların çoğunluğu bu durumun farkında olmaz. Hastaların erken dönemde hekime başvurma sebebi genellikle sabah uyanıldığında hissedilen yüz ağrılarıdır. İleri dönemde ise çeneyi açmada kısıtlılık, kilitlenme, eklem sesleri, anatomik bozukluklar, dişlerde aşırı hassasiyet, dişlerde sallanma, yanak bölgesinde tahriş, baş ağrısı, diş kırıkları ve kayıpları gibi şikayetler oluşabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı ciddi bir sağlık problemi olduğundan erken teşhis ve tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesi ve genel vücut sağlığı büyük ölçüde etkilenir.'" şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmalarda diş gıcırdatma probleminin tespit edilen en önemli sebebinin gün boyunca yaşanılan stres olduğuna dikkat çeken Aslıhan Üşümez, "'Hayatın belirli dönemlerinde insanlar sorumluluklarından bunalabilir ve sıkıntılar yaşayabilir. Sınav dönemindeki öğrenciler, boşanma arifesindeki eşler, yeni iş girişiminde bulunan kişiler, işte veya evde huzursuzluk yaşayan bireyler bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Ancak hastalar yaşamlarındaki stres ile baş edebilirse ve mevcut durum çok ilerlemediyse, çene eklemi rahatsızlıklarında geri dönüşüm mümkündür.'" ifadelerini kullandı.

Diş sıkma ve gıcırdatma problemi için uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Üşümez şu ifadeleri kullandı: "'Diş sıkma ve gıcırdatma problemi için uygulanan bazı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar dişlerin birbiriyle olan temasını engellemek için kullanılan plaklar ya da gece koruyucuları olarak adlandırılan apareylerdir. Bu apareyler diş gıcırdatmalarının semptomatik tedavisinde kullanılan önemli materyallerdir. mPlaklar sadece diş sıkma problemi olan hastalara verilir. Bu hastaların henüz yüz kaslarında ya da çene eklemi bölgesinde şikayetler başlamamış ise sıkmanın şiddetiyle oluşabilecek zararlar şeffaf plaklar ile azaltılabilir. Gece koruyucuları ise, uykudan önce ağza takılarak gıcırdatma eylemini engellemeye yönelik kullanılır. Bu koruyucular var olan sorunu tamamen ortadan kaldırmaz ancak gıcırdatma sebebiyle oluşan olumsuz etkileri azaltabilir. Ayrıca dişlerin daha ileri aşamalarda aşınarak zarar görmesini de engeller. Gece koruyucuları sayesinde hastanın alt ve üst dişlerini birbirine çarpmaz ve gıcırdatma yapılamaz. Bunların yanı sıra akrilik koruyucular ve plaklar da vardır. Bu apareyler gıcırdatmanın neden olduğu çene eklemi deformasyonlarının belirtilerini ortadan kaldırabilir. Apareyler sert akrilik plastik malzemeden üretilirler.''

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim