• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C

Gümüşhane’de Nepal Tip Şap Aşılaması Başladı

Gümüşhane’de Nepal Tip Şap Aşılaması Başladı
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez görülen A tipi Şap Virüsünün Nepal alt tipiyle ilgili aşılama kampanyasını...

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye'de ilk kez görülen A tipi Şap Virüsünün Nepal alt tipiyle ilgili aşılama kampanyasını başlattı ve bu bağlamda tedbir amaçlı Kelkit Hayvan Pazarı'nın geçici olarak kapattı.

YENİ TİP 10 BİN 125 DOZ AŞI GÜMÜŞHANE'DE

Yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk kez görülen bir şap virüsü tipi ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, "Çok şükür henüz ilimizde tespit edilmedi ancak uyguladığımız aşıların bu virüs tipine karşı yeterli bağışıklığı sağlamadığını biliyoruz. Bakanlığımız hızlı bir refleks gösterdi ve Şap Enstitüsü Müdürlüğümüz yeni virüs alt tipine karşı aşı üretimini sağlayarak sevkiyata başladı. İlk etapta 10 bin 125 doz aşı temin ettik. Bu hafta aşı teminimiz devam edecek. Bakanlığımızın da talimatları gereği riskli gördüğümüz bölgelerde bu gün itibariyle aşılama çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. İhtiyacı olan ilçelerimiz için 4 adet 4x4 aracın kiralama işlemlerini de başlatmış bulunuyoruz. En kısa sürede Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubemizin koordinasyonuyla ilimizin hayvan varlığının en az yüzde 85'ini aşılamayı hedefliyoruz" dedi.

BÖLGENİN EN BÜYÜK HAYVAN PAZARLARINDAN KELKİT HAYVAN PAZARI TEDBİR AMAÇLI GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

Bölgenin en büyük hayvan pazarlarından birisi olan Kelkit ilçesindeki hayvan pazarını da geçici olarak tedbir amaçlı kapattıklarını dile getiren Birşen, bu riskli dönemde yetiştiricilerden hayvan alım ve satımlarını bir süre ertelemelerini, hayvan bakıcılarının da sadece kendi işletmeleriyle ilgilenmelerini, temizlik, dezenfeksiyon, gerekirse tecrit gibi biyogüvenlik önlemlerini arttırmalarını ve aşılama çalışmalarına katkı vermelerini istedi.

Birşen, üreticilere kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmalarının 5996 sayılı kanun gereği zorunlu olduğunu, aksi halde cezalı duruma düşecekleri noktasında da uyarılarda bulundu.

HAYVAN PAZARI DEZENFEKTE EDİLİYOR

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ise bölgenin en canlı hayvan pazarlarından birisi olan Kelkit Hayvan Pazarının şap hastalığı dolayısıyla itfaiye ve temizlik ekipleri tarafından temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığını açıkladı.

Yılmaz, hayvan pazarına birçok il ve ilçeden gelenler olduğuna dikkat çekerek, "Sirkülasyonu hayli fazla olan bir pazara sahibiz. Bölgede yaygın olan hastalık virüsünün yayılmasını engellemek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünün şap hastalığı dolayısıyla ilçemizde uyguladığı karantina kararı sonrasında, Belediye olarak ilgili birimlerimizle yaptığımız toplantılar neticesinde bir dizi önlem paketi hazırladık. İlk etapta Belediye anonslarımızla hayvan yetiştiricilerimizi hayvan pazarımızın kapalı olduğu hususunda bilgilendirdik. İlçemiz hayvan pazarının, itfaiye ve temizlik ekiplerimizin titiz çalışmaları neticesinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarını bitirdik. Belediye olarak ilgili birimlerimizin alınması gereken bütün önlemleri hassasiyetle aldığını belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’de Nepal Tip Şap Aşılaması Başladı

Gümüşhane’de Nepal Tip Şap Aşılaması Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim