• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türk vatandaşlarının haklarının korunarak, Suriyelilere iş sahalarında belli...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türk vatandaşlarının haklarının korunarak, Suriyelilere iş sahalarında belli oranlarda çalışma izni verilmesinin iş gücü piyasasında kayıt dışının önüne geçilmesine katkı sunacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesiyle ilgili yaptığı düzenlemenin bakanlar kurulunda ele alındığını belirten GTB Başkanı Tiryakioğlu, önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacak yeni düzenlemeye göre Türkiye'de artık Suriyelilerin iş yerlerinde yüzde 10'u geçmeyecek şekilde istihdam edilebileceklerini ifade etti. Suriye'de yaşanan iç savaş ve karışıklık sonrası ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan mültecilerin sağladığı iş imkanları ve olanaklardan dolayı ilk durak olarak Gaziantep'i seçtiklerini kaydeden Tiryakioğlu, "Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Gaziantep ve Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşamaya başlayan Suriyeliler belli bir süreden sonra hayatlarını idame ettirebilmek adına çeşitli iş kollarında veya kendiişlerini kurarak çalışmaya başladılar. Tabi bu durum gerek kendi vatandaşlarımız açısından gerekse de Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak görülmesinden dolayı beraberinde bazı sıkıntıları da getirdi. Bugün yaklaşık 4 yıldır beklenilen Suriyelilerin iş hayatına katılmasını sağlayacak çalışmada sona gelinmesi son derece mutluluk verici bir gelişmedir" dedi

VATANDAŞLARIMIZ ETKİLENMEZ

Suriyelilerin çalışmasıyla ilgili hazırlanan yeni düzenlemenin Türk vatandaşlarını etkilemeyeceğini kaydeden Tiryakioğlu, "Yönetmelikte kendi vatandaşlarımızın etkilenmemesi için bazı sınırlamalar var. Buna göre Suriyeliler geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecek, sadece ikamet ettikleri illerde çalışabilecekler ve Suriyeli sayısı çalıştıkları iş yerindeki çalışanların yüzde 10'unu geçemeyecek. Bu durum kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmesine katkı sunacağı gibi ucuz iş gücünden kaynaklı işsizliği ve haksız rekabeti de önemli derecede engelleyecektir. Ayrıca çalışma düzeni konusunda yaşanan belirsizliğin tam olarak ortadan kaldırılması ülke ekonomisi açısından da bir kazanç olacaktır" diye konuştu.

Tiryakioğlu, tarımda geçici işçi olarak istihdam edilecek Suriyeli kotasının valilikler tarafından belirlenecek olmasının ise sektörde gelişecek olası sıkıntıların anında önüne geçilmesi açısından faydalı olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim