• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşan antepfıstığının, sektörde...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşan antepfıstığının, sektörde reform sayılacak projelerinde hizmete girmesiyle birlikte altın yılını yaşadığını söyledi.

Tiryakioğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 200 bin kişinin geçim kaynağı olan Antep fıstığında üretimin artırılması ve işleme teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik 2015 yılı içerisinde çok ciddi atılımların gerçekleştirildiğini vurguladı. Tiryakioğlu, "Hükümet, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin destekleriyle Antep fıstığında artık yeni bir dönemin kapıları aralandı. Eskiden sadece iç pazara yeten fıstığımız artık dünya pazarlarında daha etkin rol almamızı sağlayacak" dedi. Antepfıstığında gerileme sürecinin bittiğini ve sektörde yükselme sürecinin başladığını müjdeleyen Tiryakioğlu, geçen yıl tahmini 144 bin tonla rekolte ile zirve yapan antepfıstığının bu gelişimini ileri ki sezonlarda da katlayarak devam ettirmesini beklediklerini ifade etti. Tiryakioğlu, "Son yıllarda verimli topraklara ekilen aşılı antepfıstığı fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla birlikte 5-6 yıl içerisinde bu ürünümüzde 300-400 bin ton rekolteyi ulaşmayı öngörmekteyiz. Gıda Tarım Örgütü'nün (FOA) 2012 verilerine göre dünya antepfıstığı üretimin 472 bin tonu İran, 235 bin tonu ise ABD "de üretilmekte. Bölgemizde yeni antepfıstığı fidanlarının tam olarak ürün vermeye başlamasıyla birlikte ABD'ye devrettiğimiz ikincilik koltuğumuzu birkaç yıl içerisinde tekrar alacağımızı tahmin ediyorum. Bizim asıl hedefimiz aroması ve tadıyla dünyanın en kaliteli antepfıstığının yetiştirildiği ülkemizi sıralamada dünya liderliğine taşımak" şeklinde konuştu.

2015 ANTEPFISTIĞI YATIRIMLARI

Tiryakioğlu, 2015 yılı içerisinde Gaziantep Ticaret Borsası'nın girişimleriyle antepfıstığına yönelik çeşitli projelerin uygulama safhasına geldiği açıkladı. Tiryakioğlu, "Yeşil altın olarak kabul edilen ata yadigârımız antepfıstığının daha yaygın şekilde üretilmesi ve verimliliğinin artırılması noktasında borsa olarak birçok önemli projeyi ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle uygulamaya koyduk. Piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, ürünün kayıt altına alınabilmesi, korunması ve ürün senetleri yöntemiyle satışının yaygınlaştırılması amacıyla Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk projesinin tüm fizibilite ve yer tespiti çalışmalarını tamamladık. Geçtiğimiz ay Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz'ın katıldığı toplantıda bu dev projenin protokolünü İKA ile müştereken imza altına aldık. Toplam 13 milyon 900 bin TL'ye mal olacak projenin yüzde 75'i İKA tarafından yüzde 25'i de borsamız tarafından karşılanacak. Sektörü uluslararası arenaya taşıyacak olan Lisanslı Depoculuğu en kısa süre de hizmete sunmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yaklaşık 2 milyon TL'ye mal olacak olan diğer önemli bir yatırım Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi içinde gerekli protokolleri imzaladık. Çiftçi eğitimlerinden ürünün kalitesine, ihracatın arttırılmasına kadar birçok argümanı içerisinde barındıracak olan bu merkez, ülkemizde bir ilk olma özelliğini taşımakta. Bu projenin de yüzde 75'İ İKA, yüzde 25'i borsamız tarafından finanse edilecek.2015 yılında yapılan yatırımlar sadece bunlarla da sınırlı kalmadı. TÜBİTAK'ın destekleriyle Gaziantep'te, Antepfıstığı İşleme Pilot Tesisi kuruyoruz. Antepfıstığının nihai ürün haline gelene kadar tüm evrelerini içinde barındıracak olan bu tesis, gıda sanayimizin rekabet gücünü arttırmasına ciddi şekilde fayda verecek. 2 Milyon Euro bütçeli bu tesisin yer temini ve binası borsamız tarafından yapılacak" dedi.

İŞLETMECİLER DÜNYA PAZARLARINA TAŞINACAK

Tiryakioğlu, Antepfıstığına yönelik yapılan teknolojik yatırımların yanı sıra üreticilerin uluslararası piyasalarda rekabetçiliğini geliştirecek çalışmalara da 2015 yılı içerisinde şekilde yer verildiğini anımsattı. Tiryakioğlu, "Ekonomi Bakanlığımız tarafından desteklenen UR-GE projesine Antep fıstığı işletmecilerimizin dâhil olmasını sağladık. Gerekli kümelenme çalışmalarının başarıyla tamamlandığı projede, işletmecilerimiz devlet desteğiyle dünya pazarlarında artık daha aktif rol alabilecekler. Borsamızın girişimleriyle ülkemizde ilk defa antepfıstığına yönelik rekolte tespit komisyonu kuruldu. Antepfıstığı rekoltesinin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalara meydan vermeksizin fiyatın gerçek arz/talep dengesine göre oluşmasına katkı sunmak amacıyla kurulan komisyon, ilk tahmini rekolte rakamlarını da geçtiğimiz üretim sezonunda açıkladı" diye konuştu.

ANTEP FISTIĞINDA ORTAK AKIL

Tiryakioğlu, Antepfıstığının kentin önemli bir marka değeri olduğunu ve bu konuda yerel yönetimler adına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de çalışmalara öncülük ederek destek verdiğini vurguladı. Tiryakioğlu, "Başkanımızın değerli katkılarıyla şehrimizde "Uluslararası Antepfıstığı Konseyi" kurulması için çalışmalara başladık. Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle konseyin resmiyet ve ulusal boyut kazanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdindeki başvurularımızı tamamladık. Ulusal Antepfıstığı Konseyi, ürünümüzün sürekli gündemde olmasına katkı sağlayacak çalışmalar yürütecek" diyerek sözlerini tamamladı.

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim