• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Gripten korunmanın en iyi yolu aşı

Gripten korunmanın en iyi yolu aşı
Kış mevsimiyle birlikte varlığını hissettirmeye başlayan grip hastalığından korunmanın en iyi yolunun aşı olduğu bildirildi.

Uzm. Dr. Yılmaz, gribin influenza virüslerinin neden olduğu, salgınlarla seyreden, çocukluklarda hastaneye yatış gerektirebilen, yaşlılar ve müzmin hastalığı olanlarda ölümlere neden olabilen solunum yollarının bulaşıcı, önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydetti. Yılmaz, ani başlayan, 38 derece ve üstü yüksek ateşle seyreden gribe yakalananların büyük bölümünün hastalığı ayakta geçiremeyip yatağa düştüklerini söyledi.

BULAŞMA RİSKİNİ AZALTACAK YÖNTEMLER

“Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl aşı olmaktır.“ diyen Uzm. Dr. Yılmaz, aşının yanı sıra yakın temastan uzak durmak, öksürüp hapşırırken ağzı kağıt mendille kapatmak ya da maske kullanmak ile elleri sık sık yıkamanın gribin bulaşma riskini azaltacağını vurguladı. İki tipi olan grip aşısından en yaygın kullanılanın ülkemizde de olan inaktive (ölü) aşı olduğunu bildiren Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, aşının yararlarını sıralarken şöyle konuştu: “Aşırı gribin yayılmasını önlemede, ağır seyreden grip vakalarıyla oluşacak komplikasyonları ve ölümü engellemede etkin rol oynar. Salgının uzun sürmesi sonucu ortaya çıkabilecek virüs mutasyonunu önlemede, hastalık nedeni ile hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azaltmada etkilidir. Toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlarken, gribe bağlı okul devamsızlığını, iş gücü kaybını ve ekonomik kayıplarının önlenmesine katkı sağlar.”

Hastalığı geçirenlere aşıyı yaptırmanın herhangi bir zararı olmadığı gibi ek bir yararı da bulunmadığını ifade eden Uzm.Dr.Yılmaz, mevsimsel grip aşısının üretiminin, her yıl, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı içeriğinde yer alacak grip virüslerinin belirlenmesinden sonra üretildiğini bildirdi.

Uzm. Dr. Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, 6 aylıktan küçük bebeklerin, yumurtaya karşı şoka girecek düzeyde alerjisi olanların, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanların doktor tarafından önerilmediği takdirde aşı olmamaları gerektiğini belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim