• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

'Gripten korunmak için aşı şart'

Grip, kendi kendine iyileşebilecek bir hastalık; fakat gribin arkasından gelen hastalıklar çok riskli olabiliyor. Uzmanlar, grip aşısının koruyuculuğunun yapılan testlerde yüzde 96'ya çıktığını belirtiyor.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, grip aşısının koruyuculuğunun yapılan testlerde yüzde 96’ya kadar çıktığını söyledi.
 
Turgut, gribin yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten güçten alıkoyacak, yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebileceğini belirtti.
 
Gripten korunmak için hijyenliğin yanı sıra aşının önemine dikkati çeken Turgut, bağışıklık sistemini güçlendirici, dengeli ve bol sıvı alımının da gerekli olduğunu bildirdi.
 
Mevsim değişiklikleri dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle gibi hastalıkların yaygınlaştığını vurgulayan Turgut, "Sonbahar ve kış ayları bu tür hastalıkların sık görüldüğü bir mevsim. Soğuğun yanında insanların kapalı ortamlarda bir arada olmaları yaygınlaşmasında önemli etken. Grip aşısının koruyuculuğu yapılan testlerde yüzde 96’ya kadar çıktı. Bu yüzden kesinlikle grip aşısı olunmasını tavsiye ediyorum" diye konuştu.
 
ARKASINDAN GELEN HASTALIKLARA DİKKAT!
 
Turgut, aşıdan sonra gribe benzer belirtilerin olabileceğine değinerek, şunları kaydetti:
 
"Grip aşısı tamamen koruyabildiği gibi bazen de hastalığın hafif seyretmesini sağlayabiliyor. ’Aşı olmama rağmen ben grip oldum’ denilmesi biraz soğuk algınlığıyla da karıştırılıyor. Aslında grip, kendi kendine iyileşebilecek bir hastalık. Fakat gribin arkasından gelen hastalıklar çok riskli olabilir. Mevsimin değiştiği şu günlerde el temizliğine, hasta insanlarla tokalaşmamaya, öpüşmemeye ya da onların malzemelerini kullanmamaya dikkat etmek lazım."
 
Hastalığın 7-10 gün sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Turgut, yumurtaya karşı alerjisi olanlar, daha önce grip aşısı olmuş ve yan etkisine maruz kalmış kişiler ile "Guillain-Barre Sendromu (GBS)" bulunanların kesinlikle grip aşısı olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim