• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

"Grip ve zatürre aşısı, inme ve kalp krizini de önlemede etkili"

"Grip ve zatürre aşısı, inme ve kalp krizini de önlemede etkili"
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Şenol: - "Grip ve zatürre aşısının birlikte yapılması sadece grip ve zatürre değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etki

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve zatürre aşısının birlikte yapılmasının, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili olduğunu bildirdi.

Şenol, yaptığı yazılı açıklamada, grip ve zatürre aşısının erişkin ölümlerini azaltmak bakımından çok başarılı olduğunu kaydetti.

Hong Kong'da gerçekleştirilen ve bugüne dek yapılmış en büyük aşı etkinlik çalışmalarından biri olan "Erişkinlerde Toplumdan Edinilmiş Pnömoniye Karşı Bağışıklama" (CAPiTA) araştırma sonuçlarından bahseden Şenol, "65 yaş ve üstü aşı uygulanan yaklaşık 85 bin erişkinde, zatürrede anlamlı oranda azalma kaydedildiği ortaya konuldu. Çalışmanın sonucuna göre, zatürre aşısı zatürreyi azaltmak bakımından da etkili ve başarılı bulunmuştur. Hong Kong'da yapılan araştırmaya göre, grip ve zatürre aşısının birlikte yapılması sadece grip ve zatürre değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili oluyor" ifadesini kullandı.

Şenol, grip ve zatürre aşısının 55 yaş üzeri herkese yapılması gerektiğini vurgulayarak, diğer aşıların kişilerin sağlık, yaş, meslek, yaşam stilinin gözden geçirilerek uygulanması gerektiğini kaydetti.

Pek çok enfeksiyon hastalığına karşı aşı geliştirildiğini, yakın gelecekte ebola aşısının kullanılabileceğini belirten Şenol, "Ebola, kuş gribi, Hepatit C, HIV, çok ilaca dirençli tüberkülozun global tehdit oluşturması nedeniyle yeni tüberküloz aşısı üzerinde çalışmalar yürütülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şenol, erişkin insanların kendileri için aşı gerekmediğini düşündüğüne dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Aşılar, ilaçlardan farklı olarak sağlıklıyken yapıldıklarından en ufak rahatsızlık bile aşıyı sorgulamakta ve suçlamaktadır. Hastalığa yakalanma korkusu çok fazla olduğunda aşılarla ilgili güven sorunu yaşanmıyor. Örneğin, ebola aşısı olması durumda risk altında olanlar düşünmeden bu aşıyı yaptıracak. Aşıların etkinliği yani az etkili olduğu ya da aşının kendisinin hastalık yapacağı gibi bir sorun yaşanabiliyor. Bunun nedeni aşılar ve aşılanma gibi konuların magazinsel haber şeklinde ele alınıp konuyu bilmeyen kişiler tarafından şan ve şöhret sahibi olmak için sıkça ele alınıyor olmasıdır. Bilimsel çevreler ise yeterince seslerini duyuramıyor. Aşıların bilimsel buluş olarak yaşam kalitesine istenilen etkiyi yaratması ancak aşıların uygulanmasıyla mümkün olabilecek. Güvenli su hariç başka hiçbir yöntem, hatta antibiyotikler bile ölümlerin azalması üzerine bu kadar büyük bir etkiye sahip olmamıştır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim