• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Gercüş’te doğal mantar bolluğu

Gercüş’te doğal mantar bolluğu
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyünde bol mantar sezonu yaşanıyor.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Yamanlar köyünde bol mantar sezonu yaşanıyor.

İlkbahar ve sonbaharda meşe ağaçlarının bulunduğu alanda toprak altından çıkan ve insanların ormanlarda bulmak için büyük çaba sarf ettiği mantarda bu sene bolluk yaşanıyor. Gercüş'ün Yamanlar köyünde bulunan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde kalkarak mantar toplamaya gidiyor. Bazı vatandaşlar ise topladıkları mantarların kilogramını 50 TL'ye satıyor. Toplanan mantarlar eve getirilerek yıkandıktan sonra kaynatılıyor daha sonra parçalar haline getirilip yumurta ve soğanla yağın içinde kavrularak sofralarda yerini alıyor.

Yamanlar Köyü Muhtarı Nevzat Turğut, "Nisan ve mayıs aylarında meşe ağaçlarının arasında yetişen doğal mantarlardır bunlar. Yağışların iyi olduğu aylarda mantar bolluğu yaşanıyor. Gördüğünüz gibi zehirli ve zehirsiz mantarı biz fark edebiliyoruz. Zehirsiz olan mantarlar bembeyaz bir rengi var zehirli mantarlar ise sapsarı renginde ve siyah renklerindedir onlar tamamen zehirli mantarlardır. Biz bunları satmıyoruz ama köyümüzde bazı vatandaşlar bunları toplayarak kilosunu 50 TL'den satarak ailelerine katkıda bulunuyor. Tamamen doğal ortamında yetişen mantarların pişirmesi şu şekilde oluyor. Mantarlar tencereye konularak kaynatılıyor daha sonra yumurta soğan ve yağın içinde pişirilerek yapılıyor. Çok lezzetli tadı kırmızı etten daha güzel diyebiliriz" dedi.

"İşi bilmeyen mantar toplamasın"

Muhtar Turğut, işi bilmeyenlerin mantar toplamaması gerektiğini söyledi. Turğut, "Meşe ağaçlarının arasında bir de domuz mantarı dediğimiz zehirli mantarlar da var bazı vatandaşlar ise bunları ayırt edemediği için toplayıp eve götürüyor ve daha sonra zehirleniyorlar. Oysa zehirli mantar ve zehirsiz mantarlar arasında bayağı fark var zehirli mantarlar siyah ve sarı rengindedir. Zehirsiz mantarların ise altı beyazdır. Mutlaka bunu bilmeleri lazım, bunları bilmeyen mantar toplamaya gelmesin. Ya da bu işi bilen biri ile birlikte gelip toplasınlar" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim