• BIST 9142.4
  • Altın 2325.529
  • Dolar 32.3782
  • Euro 35.0031
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Genel Sekreter Memiş Canlı Yayında Konuştu

Genel Sekreter Memiş Canlı Yayında Konuştu
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Manisa'da yayın yapan yerel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Manisa'da yayın yapan yerel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu. Nurgül Yılmaz ile Mercek Altı programına katılan Memiş, Büyükşehir Belediyesi ile ilgili merak edilen sorulara içtenlikle yanıt verdi. Memiş, programda Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yatırımları ile 2016 yılı için planlanan projeleri anlattı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, ETV'de yayınlanan Nurgül Yılmaz ile Mercek Altı programına katıldı. Genel Sekreter Halil Memiş, programda Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede ortaya koyulan projelerle ilgili açıklamalar yaptı. Büyükşehir yasası ile ilgili vatandaşların merak ettiği konuları açıklayan Genel Sekreter Memiş, "Büyükşehir Belediyesi uygulaması aynı alanda iki belediyenin hizmet etmesini gerektiren bir düzenleme. Geçtiğimiz süreçte bu konuda sıkıntılar yaşamadık değil. Vatandaşlar hangi hizmeti hangi kurumdan alacağı konusunda tereddütler yaşayabiliyor. Gelinen noktada temel belediyecilik hizmetlerinin bir kısmını Büyükşehir Belediyesi'ne bir kısmını da ilçe belediyelerine vermek suretiyle ayrıma gidildi" diye konuştu.

KIRSAL KESİMDEKİ PROJELERİ ANLATTI

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kesime yönelik olarak hayata geçirdiği ve geçirmeyi planladığı projeler hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Memiş, "Tarım ve hayvancılık üzerinde yürüttüğümüz bazı faaliyetler var. Tarım için önemli olan hususlardan bir tanesi sulama göletleri. Gördes'te, Yunusemre'de, Selendi'de ve diğer ilçelerde olmak üzere birçok sulama göleti yaptık. 2015 yılında değişik ilçelerde hayvanlar için içme suyu göleti yaptık 44 tane. 19 adet damla sulama projesi yaptık. Özellikle tarımsal sulama yapılan birçok mahallede sondajlar yaptık. Tarımın desteklenmesi anlamında fidan desteği çalışması yürütüyoruz. Özellikle hünnap projesi çok önemli bir projedir. Demirci'de bu noktada 7 bin 500 civarında fidan dağıttık. Kestane ağaçlarını kanserden kurtarmak için de destek olduk. Bunların yanı sıra bağ erken uyarı sistemi kurduk. Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışma zararlı böcek ve hastalıkları önceden uyaran bir sistem. Hepsinden önemlisi Başkanımızın talimatıyla Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın yürüttüğü bir proje var. Seracılığın geliştirilmesi ile ilgili. Arkadaşlarımız bunun çalışmasını yapıyor. Öyle zannediyorum ki bu yıl içinde bunu da hayata geçirmek için çalışmalarımız olacak" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR'DEN 6 BİN 500 AİLEYE DESTEK

Sosyal belediyeciliğin Manisa Büyükşehir Belediyesi için çok önemli olduğunu dile getiren Genel Sekreter Memiş, "Şehzadeler ve Yunsuemre'de vardı, bunların dışında 15 ilçede açılışa hazırlandığımız Gıda Bankası var. Saha çalışmaları yapıldı. Muhtaç durumda olan vatandaşlar tespit edildi. Bu ay içerisinde başlayacağız. Bizler bu noktada sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının kriterlerini esas alıyoruz. Arkadaşlarımız bu noktada gelen başvuruları kaymakamlıklardan sosyal yardımlaşma vakfından teyit ediyorlar. Bunun tespitleri güzel bir şekilde yapılıyor. Manisa Belediyesi'nin bu noktada geçmişten bir tecrübesi var. Merkezde yaklaşık bin aileye ilçelerde de yaklaşık 5 bin 500 civarında aileye destekte bulunuluyor" dedi.

MANİSA KART GELİYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Manisa Kart oluşturduğunu belirten Genel Sekreter Memiş, "Tüm çalışmalar bitti. Vatandaşların ulaşımdan, su sayacına kadar kontörlerini yükleyebileceği belediyenin tüm hizmetlerinden yararlanabileceği bir kart için çalışma yürütüyoruz. Teknik alt yapısı bitmek üzere en kısa zamanda faaliyete geçecek. Bu kişiselleştirilmiş bir kart. Buna akıllı kart da diyebiliriz" dedi.

ÖNEMLİ OLAN İNSANA YATIRIM

Çocuk Kültür ve Sanat Merkezlerinden bahseden Genel Sekreter Memiş, "Bunu tüm ilçelerimizde oluşturuyoruz. Şu anki sayısı 19 adet. 2016'da açılmaya hazır 8 tane çocuk kültür ve sanat merkezi var. 42 eğitmen, 11 branş, 57 derslik ve toplam 2 bin 300 kursiyerimiz var. Bu rakam gün geçtikçe de artıyor. Yeni açılacak yerlerle birlikte daha da artacak. Bir başka önemli hizmetimiz daha var. Bina dikebilirsiniz, asfalt yapabilirsiniz ama sağlıklı dimağlar yetiştiremezseniz yaptığınız diğer yatırımların hiç bir anlamı yok. Bu manada da 17 ilçemizde yaklaşık lise sınavlarına ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerimiz için MABEM'ler oluşturduk. 17 ilçemizde yaklaşık 5 bin 500 öğrencimiz var. 13 branş, 263 eğitmen ve 143 derslikte faaliyet gösteriyoruz. Manisa merkezdeki MABEM'lerin başarı oranı yüzde 95'in üzerinde. Bizim öğrencilerimiz için çizdiğimiz hedefimiz ilk önce kendi ilçelerinde not ortalamasının üzerinde olmaları lazım, sonraki hedefimiz de Manisa'daki yüzde 95'in üzerine çıkmak. Önemli olan insana yatırım" şeklinde konuştu.

102 OTOBÜSÜMÜZ ÇALIŞIYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hamlelerinden bahseden Genel Sekreter Halil Memiş, "Geçtiğimiz aylarda 70 civarında otobüs alınarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu otobüslerimiz engelsiz otobüs. Engelli vatandaşlarımızın rahat bir şekilde binmesini sağlayacak otobüsler. Bu Büyükşehir Belediye Başkanımızın da verdiği sözlerden bir tanesiydi. Yaptığımız hiçbir düzenleme kar amacı ile yapılmış bir düzenleme değildir. Biz öncelikle ilin trafik düzeni haritası, yolcu potansiyeli ve ulaşımdaki durumunu tespit edebilmek için Ulaşım Master Planı çalışması yaptık. Çalışmalar devam ediyor. Yakında sonuçlanacak. Bu manada üzerinde durduğumuz bir husus var trambüs projesi. En kısa zamanda yani bu dönemin sonuna kadar Manisa'da hayata geçireceğiz inşallah. Şimdilik bu manada 70'in üzerinde otobüs satın aldık. Şu anda Belediye olarak kent merkezinde 14 otobüsümüz ilçelerde de 80 otobüsümüz çalışıyor. 8 adette ilçeler arası otobüsümüz çalışıyor" dedi.

78 HATTA OTOBÜSLER FAALİYETTE

Her ilçede mahallelerden ilçe merkezine ve oradan da manisa merkeze ulaşımını sağlayacak şekilde güzergahlar belirledik. Şu anda otobüslerimiz 78 hatta faaliyet gösteriyor. Bunların birçoğunda şimdiye kadar hiç otobüs olmayan köylerimiz var. Fiyatlarda Büyükşehir Belediye Meclisimizin aldığı tarife çerçevesinde yapılıyor. Bizim belediye meclisimizde tarifeler belirlenirken ciddi görüşmeler oluyor. Şu ana kadar belirlenen ücretlerde itirazla da karşılamadık. Ama kar amacı da düşünülmemesine rağmen koyulan fiyatların özel sektörü yok etmeyecek fiyatlar olması lazım. Şoför esnafı da evine ekmek götürüyor. Onların da Manisa'ya hizmet etmesini sağlamak bizim sorumluluğumuz altında" diye konuştu.

HIZLI TREN PROJESİNİ BEKLEMEK DURUMUNDA KALDIK

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete kazandırılan yeni Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin bulunduğu bölgede yapılması planlanan kavşak ile ilgili konuşan Genel Sekreter Memiş, "Orada büyük bir yatırım var. Havalimanı gibi bir terminal var. Orada otobüslerin girişi ve kent merkezi ile bağlantısında sorun var. Oradaki kavşak projesi bizden ziyade karayollarının yapması gereken bir proje. Belli bir yol alınmış karayolları da onay vermişti. Bu noktada hızlı tren projesi var. Bu gibi durumlar da öncelik demiryollarının olduğu için ilk önce onun projesinin tamamlanmasını beklemek durumunda kaldık. Yüksek hızlı tren geçiş güzergahı belirlenmeden bizim ve karayollarının proje yapması söz konusu olamıyor. Bunun yanı sıra karayollarının üzerinde olan ama karayollarının önceliğine almadığı için bizim yürüttüğümüz kavşak projelerimiz var. Bunlar Saruhanlı, Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Alaşehir. Bunların hepsi için projeler hazırlandı. Karayolları ile görüşmeler yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili teknik arkadaşlarımız bu konuda Ankara'da görüşmeler yaptılar. Hangisinin onayını alırsak hemen ona başlayacağız" dedi.

BERTARAF TESİSLERİNİ BİZ YAPACAĞIZ

Uzunburun'da inşaat çalışmaları başlayan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde devam eden çalışmaları anlatan Genel Sekreter Memiş, "Uzunburun'daki tesis 440 dönümlük alan üzerine kuruluyor. İnşaatı başladı. 24 ay süresi var. Ancak o süreye gelmeden bitecek. Bu bittikten sonra buraya Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerimizin çöpleri gelecek. Bu bize büyük bir kazanım sağlayacak. Bu sistem olarak toplanan çöpü hemen getirmek söz konusu değil. Aktarma istasyonlarının oluşturulması gerekiyor. Bu konuda ilgili dairemiz çalışmalarını yürütüyor. Uzunburun'dan bahsetmişken şunu sorabilirsiniz. Evet siz 5 ilçeyi saydınız diğerleri ne olacak. Hiç kimseyi suçlamak adına söylemiyorum. Büyükşehir oluncaya kadar bu görev ilçe belediyelerinin kendi göreviydi. Mali imkansızlıklar ya da önceliğe almadıklarından dolayı hiçbir belediye buna el atmadı. Bu nedenle düzenli depolama tesisi yok. Bunu Büyükşehir olarak biz yapmak zorundayız. Kula'da belirlenen yer ile ilgili olarak da kamuoyunda gerek siyasi gerek değişik nedenlerle itirazlar oldu. Sonrasında merkezi bir yerde tek bir tesis oluşturabilir miyiz düşüncesiyle yola çıkarak Gölmarmara belirlendi. Çalışmalar ve görüşmeler devam ediyor. Sorun çıkmadığı takdirde orada da Uzunburun'dakine benzer ama daha kapasiteli bir tesis yapılacak" ifadelerini kullandı.

ARITMA TESİSLERİNİ ANLATTI

MASKİ Genel Müdürlüğü'nce çalışmaları gerçekleştirilen Atıksu Arıtma Tesislerine değinen Genel Sekreter Memiş, "Geçtiğimiz yılın başına kadar merkezdeki tesis haricinde işleyen çalışır durumda olan tesis yoktu. Bu tesislerin işletme ihaleleri yapıldı ve işletiliyor. Yer teslimi yapılan merkez, Turgutlu, Gördes Atıksu arıtma tesisleri var. Kırkağaç Atıksu Arıtma Tesisi'nin de geçici kabulü yapıldı. Soma'daki atıksu arıtma tesisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılıyor. Bunun da yer teslimi yapıldı. Proje aşamasında olan 4 yerimiz var. Bunlar da Alaşehir Demirci, Sarıgöl ve Selendi. Bunlar gerçekleştiği zaman büyük bir hizmeti ve çevre açısından da büyük bir aşamayı kaydetmiş olacağız" dedi.

UYGULAMANIN HUKUKİ ALT YAPISI VAR

Uygulamaya konulan kartlı sayaç konusu üzerine sorulan soruları yanıtlayan Genel Sekreter Memiş, "Bizim toplumumuzda biraz geleneksel bir yapı var. Kartlı su sayacı uygulaması MASKİ Genel Müdürlüğümüzdeki yetkili arkadaşlarımızın böyle bir şey yapalım demesinden doğmadı. Bunun uygulaması tüm Türkiye'de var. Vatandaşın bütçesi bu sistemle olumlu yönde etkilenecek. Yapılan uygulamanın bir hukuki alt yapısı var. 3516 sayılı kanunda 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçların değiştirilmesi gerekiyor. MASKİ 10 yıllık süreyi doldurmayan sayaçları gidip değiştirmiyor. Vatandaş kendisi isterse değiştirir. Bizim mecbur tuttuğumuz 10 yıllık damga süresini tamamlayan su sayaçları. MASKİ'nin Genel Kurulu meclis üyelerinden oluşuyor. Meclis bu noktada bir karar aldı. MASKİ bu kararı uyguluyor. Vatandaşımız sayaç bedeli olan 195 lira + KDV bedeli ister peşin ister 18 taksitle ödeyebilir. Bu sayaçla su bedelinde yüzde 10 indirim oluyor. Meskenlerde yıllık 200 metreküpe kadar kademe uygulanmıyor. Kartlı sayaç olduğu için gecikme faizi gibi bir durum yok." diye konuştu.

ANIT VE HEYKEL TAMAMLANIYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin ilçeler için hayata geçirdiği ve planladığı projelerden bahseden Genel Sekreter Memiş, "Soma Maden Şehitliği'nde güzel bir çalışma ortaya çıkarıldı. Ama ne kadar güzeli yaparsak yapalım, o hayatların bizdeki üzüntüsünü bertaraf etmemiz mümkün değil. Orada noksan kalan anıt ve heykel vardı. Bu yılki yıl dönümüne de onu yetiştireceğiz" dedi.

17 İLÇESİYLE BÜYÜKŞEHİR SLOGANIYLA HAREKET EDİYORUZ

Bahsedilen projelerde her ilçede aynı düzeyde hizmet yapılmamış gibi bir algı olabileceğini belirten Memiş, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın ilçe Belediyelerine sürekli dile getirdiği bir çağrısı var. Ortak proje üretelim. Siz proje yapın. Gerek eş finansmanla, gerek büyük bir kısmını biz karşılayarak gerekse de sizin yaptığınız projelere elimizden geldiğince katkı vererek projeler üretelim diyor. Burada bahsedilen projeler bize getirilen projelerdir. Şöyle de bir algı var. Büyükşehir Belediyesi 1,5 yıldan fazla zamanda hiçbir şey yapmadı gibi. Büyükşehir Belediyesi çok şey yaptı. 17 ilçede teşkilatlandı. Bizim ilçelerde 2 bin civarında personelimiz var. İlçelerimizin hepsini eşit olarak görüyoruz Belediye Başkanımız 17 ilçesiyle Manisa Büyükşehir Belediyesi sloganıyla hareket ediyor. Bize ortak proje noktasında talepte bulunan tüm belediye başkanlarımızla masaya oturuyoruz" dedi.

ÇALIŞMALARI TEK TEK ANLATTI

Demirci'de kent meydanı ve katlı otopark projemiz hazır. Demirci Belediye Meclisi'nde ilgili Daire başkanımız sunumunu yaptı. İlgili Genel Sekreter Yardımcımız Belediye Başkanıyla görüştü. Ama bunu uygun görmediler. Oradaki arsaların bir kısmı Demirci Belediyesi'ne ait. Demirci Belediyesi sadece oradaki arsaları bize verse biz bu projeyi gerçekleştireceğiz. Kısaca özetlersek, Kent Park, Güzelyurt'ta yarı olimpik yüzme havuzu ve spor salonu var. Bunun benzerleri Turgutlu ve Salihli'de olmak üzere gerçekleştirilecek. İhaleleri bitmek üzere. Salihli'de 2 tane dur-geç köprüsü kısa sürede tamamlandı. Yağcılar yolu üzerinde Gediz köprüsü, Selendi'de Çampınar köyünde köprü yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız buradan traktör üzerinde geçmişti. Sarıgöl'de Mimar Sinan Parkı ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalarımız var. Konum itibariyle Turgutlu'da gözükebilir ama Ovacık yaylasındaki gençlik merkezi çalışmamız hem bölgeye hem de Türkiye'ye hizmet edebilecek bir proje. Birçok ilçede de otopark çalışmamız var. Ali Rıza Çevik Okulu'nda tüm projesini yaptık. Teklifimiz 40'a yakın derslikli okul binasını yapalım altına da otopark yapalım. Şu anda Bakanlıkta. Onay geldiği an kazmayı vuracağız. Bu Türkiye'de de ilk olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na böyle bir teklifle giden bir belediye yok. Bin 600 kilometre asfalt ihalesi gerçekleştirmiştik. Bu yıl da bin 300 kilometrelik bir ihale yapacağız. Yalnız geçen yıl yaptığımız ihalenin itirazlar nedeniyle 500 kilometrelik bir kısmını gerçekleştirebildik. 17 ilçemizde 171 mahallesinde mahalle meydanları ve mezarlık yollarına yaklaşık 550 bin metrekare parke taşı döşedik" dedi.

Genel Sekreter Memiş Canlı Yayında Konuştu

Genel Sekreter Memiş Canlı Yayında Konuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim