• BIST 9548.09
  • Altın 2486.691
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.5402
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Gelişinden BDP’nin haberi yok

Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana (74) kimseler duymadan İsveç’ten Diyarbakır’a geldi.
Doğup büyüdüğü, siyaset yaptığı ve 16 yıl hapis yattığı memleketine geldiğini kimse bilmiyor henüz. BDP yöneticileri, Belediye Başkanı Osman Baydemir, hatta kardeşleri bile... Süreç için “Hassas”, Leyla Zana ile boşanmaları için ise “Spekülasyon” diyor.
 
Soslalist Kürt aydını, siyasetçi ve eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana (74), kimseye haber vermeden, yedi yıldır sürgün yaşadığı İsveç’ten Diyarbakır’a geldi. Doğup büyüdüğü, siyaset yaptığı ve uğruna 16 yıl hapis yattığı memleketinde, geldiğini kimse bilmiyor henüz. BDP yöneticileri, Belediye Başkanı Osman Baydemir, hatta kardeşleri bile... Mehdi Zana’nın demokratik açılım süreciyle birlikte ülkeye dönmesi çok anlamlıydı. Sohbet talebimizi kırmadı ve Diyarbakır’ın tarihi Hasan Paşa Hanı’nda buluştuk. Tanıyanlar, “Xalo Hehdi” (Mehdi Dayı) diyerek sarılıyor. Süreç hakkında konuşmayı ‘erken’ buluyor, Diyarbakır ve Batman’ın ilçelerini, köylerini dolaştıktan sonra fikir belirteceğini söylüyor. Zana neşeli, esprili. Ancak Diyarbakır Cezaevi’nde hayatını kaybeden arkadaşları Hayri, Kemal ve Ali Çiçek’i anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. Eşi Leyla Zana ile boşanma söylentilerine ise ‘Spekülasyon’ diyor.
 
İSVEÇLİ KÜRT
 
- Ülke dışından geldim. Üç gün de kalabilirim, üç ay da, hep de... Halkı dinlemem lazım. Halkım ne istiyorsa onun peşindeyim. Süreç hassas. Halk adına konuşmam doğru değil. Dolaşayım, dinleyeyim, ne olup bitiyor, ne düşünüyorlar; bilmem lazım.
 
- İsveç’te yaşayan İsveç vatandaşıyım artık. Yarı İsveçli, yarı Kürt’üm. 1997’de Diyarbakır Cezaevi’nden çıktığımda Fransa beni ‘terörist’ diye kabul etmedi. İsveç de başlangıçta 
istekli değildi. 2004’te Türkiye’ye geldim. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Bursa’da hakkımda sayısını bilmediğim kadar çok dava vardı. Yurtdışına çıkmam da yasaktı. 2006’da bir şekilde çıktım ve şimdi döndüm. Cezaevinde yazdığım şiirdeki gibi: Bu bedellerle kurulacak güzel yarınlar.
 
CELP GELMEMİŞ
 
- Türkiye’ye gelmeye karar verdim, denedim. Avukatım dört-beş yıldır celp gelmediğini söyledi. ‘Giriş yasağın kalkmış olmalı’ dedi, geldim. Havaalanında bir engelle karşılaşmadım. Sağ olsunlar, demek kaldırmışlar.
 
- Ülkemden ayrıyken Leyla ile Belçika’da buluştuk. Önceleri cezaevindeydim sonra da yurtdışı... Oğlan (Ronay) da Belçika’da okuyor zaten. Boşanma söylentileri spekülasyon. Bu spekülasyon çözüm sürecine de, Leyla’nın siyasi kimliğine de çok zarar verir. Zaten Leyla ile evimizde kalıyorum.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim