• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Geçmeyen Grip Kalp Hastalığı Habercisi

Geçmeyen Grip Kalp Hastalığı Habercisi
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Belhhan Akpınar, geçmeyen gribin kalp hastalığının habercisi olabileceğini söyledi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Belhhan Akpınar, geçmeyen gribin kalp hastalığının habercisi olabileceğini söyledi.

Kış aylarında en çok dikkat edilmesi gereken ağır geçirilen gribal enfeksiyonlar olduğunu anlatan Uzmanı Prof.Dr.Belhhan Akpınar, "Gribiniz bir türlü geçmiyorsa ,ateşiniz düşmüş ancak sırt ağrınız devam ediyorsa, nefes darlığı çekiyorsanız, ritm bozukluğunuz başlamışsa, çabuk yoruluyorsanız kalp kasınız iltihaplanmış olabilir. İşte bu noktada bağışıklık sistemi bozulunca grip virüsünün açtığı kapıdan Koksaki B virüsü vücuda giriyor. Tedavisi kesin olmayan bu virüs çeşidi ağır geçen grip vakalarında tehlikeye dönüşüyor ve kalp kası iltihabına yani Viral Miyokardit denilen hastalığa sebep oluyor" dedi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar, normal şartlarda yüzde 1,5-2 oranında görülen bu rahatsızlığın, Kasım- Şubat ayları arasında görülme oranının yüzde 7'lere kadar çıktığını ifade ederek, "Kalp kasında geçici yada kalıcı hasar meydana geliyor. Kalbe yerleşiyor ve kalp kasının hareketini engelliyor. Kalp kasının kasılma gücünü yüzde 60'lardan yüzde 20'lere düşürüyor" diye konuştu.

Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar, hastalığın tedavisinin ise ilaç tedaviler, kalbe destek sistemler hatta kalp nakline giden hastalar bile olduğunu anlatarak, "Özellikle hareket halinde olan, fazla efor sarf edenleri etkiliyor ve kalbe oksijen gitmiyor. 30'lu 40'lı yaslarda aktif insanlarda olduğu düşünülürse o yaşlardan sonra olayı bir kalp nakline bile götürebiliyor. Koksaki B virüsünün sebep olduğu bu hastalık kalp ultrasonu ile teşhis edilebiliyor. Ve erken teşhis bu hastalıkta çok önemli. Son yıllarda artısın ise en buyuk nedeni gereksiz antibiyotik kullanımı. Grip aşısı da tam bir koruma sağlamıyor.

ÇOCUKLAR DA TEHDİT ALTINDA

Çocuklardaki kalp kasları kendilerini çabuk yenileyebiliyor ancak çocuklarda da düzelmeyen griplerde mutlaka çocuk kardiyoloğuna başvurmalılar. Hastaların bana bir şey olmaz diyerek gribi ayakta geçirmemeleri gerekir. Kalp krizi geçirdiğinizde nasıl yatarak istirahat öneriyoruz. Burada da istirahat etmek gerekiyor.

Kış aylarında en çok dikkat edilmesi gereken ağır geçirilen gribal enfeksiyonlardır. Bu çok önemli. Viral Miyokardit dediğimiz bir rahatsızlık var. Gecen gün bir hasta geldi. Kırk yasında, sporunu yapıyor. Ağır bir grip geçirmiş bir iki ayda düzelememiş. Olan hadise; su anda kalp adelesinin kasılması yüzde elli beşlerden yüzde yirmilere inmiş. Bu da bir kalp yetmezliği demek. Bu hastaya belki kalp nakli gerekebilir.

Ağır geçirilen griplerden sonra mutlaka kalbinizin kontrol edilmesi gerekir. Farkında olmadan bu kalbi tetikleyerek kalbe çok zarar verebiliyor.. Aynı romatizma gibi. Romatizma 3-5 sene sonra ortaya çıkıyor. Viral Miyokardit ise çok hızlı ilerliyor. 3-5 hafta içinde ortaya çıkıyor. Farkına varılmazsa tedavisi yok. Değişik tipte grip virüslerinin etkisiyle Viral Miyokardit hastaları son yıllarda giderek arttı. Hastaların bana birşey olmaz diyerek gribi ayakta geçirmemeleri gerekir. Kalp krizi geçirdiğinizde nasıl yatarak istirahat öneriyoruz. Burada da istirahat etmek gerekiyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim