• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C

Gazze yalnız, dünya kayıtsız

Gazze yalnız, dünya kayıtsız
Gazze'deki İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 307'ye yükseldi. BM İsrail'e roket atılmasını kınarken, İsrail'in saldırılarını 'sert yanıt' olarak niteledi ve bundan 'kaygı' duymakla yetindi.


İsrail hükümeti Gazze'ye saldırıları yoğunlaştırırken Birleşmiş Milletler'den Hamas'a kınama geldi. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, ateşkesi bozanın Gazze'den atılan roketler olduğunu iddia ederek, İsrail'in roketlere sert yanıtından derin kaygı duyduğunu açıkladı. 

Feltman, Ürdün'ün çağrısıyla olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi üyelerine yaptığı konuşmada "İsrail'in meşru müdaafa hakkı vardır. Gazze'den İsrail'e rastgele roket fırlatılmasını kınıyoruz. Bu roketler dünkü geçici ateşkesi bozmuştur. İsrail'in sert yanıtından da derin kaygı duyuyoruz" dedi. 

Feltman, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un cumartesi günü Ortadoğu’ya giderek şiddeti durdurmak için temaslarda bulunacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un da hafta sonu bölgeye gitmesi bekleniyor.

BM’den karar çıkmadı

Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden herhangi bir karar çıkmadı. Toplantıda bir karar tasarısı ya da bildiri metni gündeme gelmedi.
Toplantı talebini yapan Ürdün'ün temsilcisi İsrail'i açıktan kınayan tek Güvenlik Konseyi üyesi oldu.
Toplantıda konuşan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, “İsrail, Filistin halkına karşı savaş suçu, insanlığa karşı suç, devlet terörü ve sistemli insan hakları ihlali işlemektedir. İsrail'in eylemleri, abluka altında tuttuğu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır” ifadelerini kullandı.
Mansur, konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma sinyalini vererek "BM Güvenlik Konseyi, halkımıza karşı yapılan saldıırları durduramaz ve soruna diplomatik çözüm bulamazsa bize BM'nin hukuk kurumları ve uluslararası mahkemelere başvurmaktan başka seçenek kalmaz" dedi.
Konuşması sırasında öldürülen çocukların ismini okurken duygulanan Mansur, gözyaşlarını tutamadı.
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Hamas'ı suçlayarak, devam eden roket saldırıları nedeniyle kendilerini savunmak için kara harekâtından başka seçeneklerinin kalmadığını öne sürdü.
Riyad Mansur, Prosor'un konuşması sırasında salonu terk etti.

'Bu savaşı kazanacağız'

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, "Bu savaşı kazanacağız" diyerek binlerce kişinin İsrail'e karşı savaşmak için hazır olduğunu söyledi.
Ebu Ubeyde, "Bu savaşta henüz askeri gücümüzün çok az bir kısmını ortaya çıkardık. Düşmanımız İsrail bu savaşta ölülerini gömmeye, yaralılarını gizlemeye, zararlarını örtmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Karanlıkla birlikte bombalar yağmaya başladı

Gün içinde Netanyahu, harekatın 'zaman odaklı değil, hedef odaklı' olduğunu açıklayıp kara harekatını genişletme sinyali verirken, karanlığın çökmesiyle birlikte İsrail Gazze'ye karadan ve havadan şiddetli bombardıman başlattı. 

Al Jazeera'nın Gazze'deki muhabirlerinin geçtiği bilgilere göre İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah’ta bir eve düzenlediği bombardımanda aynı aileden üç kişi öldü.

Kuzey uçtaki Beyt Hanun’daysa İsrail tanklarının ateşinde aynı aileden ikisi kadın biri çocuk 5 kişi hayatını kaybetti.
Üç ayrı tank ateşinde de iki ile 13 yaş arasında dört çocuk hayatını kaybetti.

Kara harekatından beri 58 kişi öldü

Kara harekatının başladığı gece yarısından beri İsrail ateşinde ölenlerin sayısı 58’e yükseldi.
Ölenler arasında 14 çocuk ile 5 aylık bir bebek de bulunuyor.
Gazze’ye 11 gündür süren bombardımanlarda ölen Filistinlilerin sayısı ise 307'ye çıktı. 2250 Filistinli ise yaralandı.

Ölenlerin 74'ü çocuk, 26'sı kadın

Ölenlerin çoğu Han Yunus ve Refah bölgelerinden. 
Gazze İnsan Hakları Merkezi, İsrail ateşinde hedef olanların yüzde 80’inin sivil olduğunu açıkladı.
Son 11 günde Gazze’den İsrail’e 1207 roket fırlatılırken, bunların 333’ü İsrail’in gelişmiş ‘Demir Kubbe’ adlı hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi.
Gazze’den atılan roketlerle 1 İsrailli sivil hayatını kaybederken 4 sivil de ağır yaralandı.

Obama'dan İsrail'e destek

Ölenlerin çoğu sivil olsa da İsrail Batı'dan destek görüyor. ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla konuştuğunu belirtip, İsrail’in ‘kendini savunma hakkı’nı desteklediklerinin altını çizdi.  

Gazze'deki bir BM yetkilisi İsrail’in kara harekatıyla birlikte binlerce Gazzelinin batı yönüne kaçtığını belirtirken, “İnsanlar doğudan kaçıyor. Sınırdan uzak durmaya çalışıyor. Yaklaşık 30 bin kişi Gazze’deki 27 BM okuluna sığındı” dedi. 

Cuma öğleden sonra Gazze ile Han Yunus arasındaki anayol da boşaldı. Sadece sivillerle dolu bir minübüsün bu yoldan geçtiği görüldü.

Al Jazeera’ya bölgedeki durumu anlatan Gazzeli Ebu Razık,  İsrail askerlerinin tampon bölgede beklediğini, İsrail’in hava saldırıları ve top mermileriyle Gazzeli sivilleri ‘terörize ettiğini’ söyledi.

Cuma namazında aynı hutbeyi okuyan Gazze’deki 1400 imam “Sabırlı ve güçlü olun. Zafer yakın” mesajı verdiler.

Dünya Gıda Programı da Gazze’de yiyecek içecek sıkıntısının ‘had sahfada’ olduğuna dikkat çekerken, İsrail saldırılarının başladığı 8 Temmuz’dan beri evlerinden kaçan 20 bin kişiye acil ihtiyaç kumanyaları dağıttığını açıkladı. Dünya Gıda Programı Sözcüsü Elisabeth Byrs, Cenevre’de yaptığı açıklamada İsrail’in kara harekatıyla birlikte Gazze’de gıda ihtiyacının ‘aşırı derecede’ arttığını vurguladı.

Gazze'de elektrik yok

Gazze’de elektrik sıkıntısı da büyüyor. İsrail’den Gazze’ye elektrik taşıyan kabloların yüzde 70’i zarar gördü. Gazze Elektrik İdaresi’nden Fethi Şeyh Halil, durumu “Normalde 120 megawatt elektrik alıyorduk. Şu an sıfır. İsrail’den elektrik hatlarını tamir etmelerini istedik. Ama çok tehlikeli olduğunu söyleyip yapmadılar. Gazze’de şu an elektrik yok” sözleriyle anlattı.

Gazeteciler de hedef

İsrail’in hava saldırılarından medya da nasibini alırken, yerel medya bürosu üç İsrail bombasıyla vuruldu.
Al Jazeera’nın Gazze’deki diğer muhabiri Nicole Johnston, medyayı hedef alan saldırı için “Gazze’de tüm gece boyu olanların en basit örneği” ifadesini kullandı.
İsrail ise kara harekatının amacını Hamas’ın kullandığı tünelleri yıkmak olarak açıkladı. Perşembe sabahı ağır silahlı 13 Hamas savaşçısı kuzey İsrail’e sızmış, savaşçılardan biri İsrail hava bombardımanında öldürülürken 12’si kaçmayı başarmıştı.
Kaynak: Al Jazeera, AFP

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim