• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 düştü

Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 düştü
Gaziantep'in 2015 yılı ihracat rakamları bir önceki yıla göre geriledi.

Gaziantep'in 2015 yılı ihracat rakamları bir önceki yıla göre geriledi. Sanayi şehri Gaziantep'in ekonomisinde yaşanan düşüşü rakamlarla ve nedenleriyle değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "Şehir ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında düştü." dedi. Konukoğlu, 2015 yılı Aralık ayında şehrin ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,6 oranında gerileyerek 501 milyon 63 bin dolar olduğunu da söyledi.

Gaziantep'in 2014 yılında 6 milyar 637 milyon 497 bin dolar, 2015'te ise 6 milyar 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında düştü. Küresel piyasalardaki olumsuzlar ve siyasi belirsizliklerin gölgesinde geçen 2015, Türkiye ihracatı açısından zorlu bir yıl oldu. Gaziantep ihracatı da bütün bunların etkisiyle geçmiş yıllardaki rakamların altında seyretti. Özellikle yanı başımızdaki ülkelerde yaşanan birçok soruna rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık olarak görmüyoruz. Dünyanın dört bir köşesine cesaret ve emekle ihracatını sürdüren, şehrimizin kalkınmasına büyük katkı sağlayan ihracatçılarımıza teşekkür ederim."

"ORTADOĞU'DAKİ ÇALKANTILAR VE RUSYA GERİLİMİ EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Dünya geneli ve bölgesel konulara dikkat çeken Konukoğlu, "Doların değer kazanması ve hammadde fiyatlarının düşüşü gibi etkenler oldu. Ortadoğu coğrafyasında yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin bu bölgedeki ekonomiyi olumsuz etkiledi. Güneydoğu'nun ihracata açılan kapısı olan Habur'un bölge ekonomisine katkısı büyük. Ancak, terör olayları nedeniyle sınır kapısının iki haftadan fazla kapalı olması, başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge ihracatında önemli kayba neden oldu. Eğer sınır kapısında yaşanan sıkıntı olmasaydı, Gaziantep ihracatı en az 80-90 milyon dolar daha fazla olacak, aylık bazda ihracat kayımız çok düşük olacaktı." açıklamasını yaptı.

Türkiye'de gündemin yeniden ekonomiye yoğunlaşmasını ümit ettiklerini kaydenden Konukoğlu, şunları belirtti:

"Ekonomik büyüme, ülkemiz için büyük önem arz ediyor. İhracat maratonunda başarılı olabilmek için yeni politikalar üreterek çıtayı yükseltmek, bunları kararlılıkla hayata geçirmek zorundayız. Bunun için üretimin ağırlık noktasını emek yoğun işlerden yenilikçi, marka değeri yüksek, ileri teknoloji esaslı işlere doğru kaydırmaya devam etmeliyiz. Teknolojik dönüşümü hızlandırmak için özel sektör-üniversite işbirliğini geliştirmeli, insan kaynağı avantajımızı iyi kullanmalıyız. Yeni pazarlara açılımı teşvik etmek, alternatif pazarlar yaratmak ve ihracat temposunu hızlandırmak için devlet desteklerinin artırılması da son derece önem taşıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim