• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar
Yunan "euro2day.gr" haber sitesi, "Yunanistan'ın sırtından sert pazarlık" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB)...

Yunan "euro2day.gr" haber sitesi, "Yunanistan'ın sırtından sert pazarlık" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında gerçekleştiği iddia edilen görüşmenin gizli metin belgelerini yayınladı.

Euro2day.gr sitesinde Aggeliki Papamiltiadu imzası ile yayınlanan haberde, 15-16 Kasım'da gerçekleşen G-20 Antalya zirvesi kapsamında 16 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında gerçekleşen görüşmede konuşulduğu iddia edilen gizli bir metin belgesi yayınlandı. Gerçek olup olmadığı bilinmeyen 4 sayfalık metne göre, Erdoğan, Tusk ve Juncker arasında mülteci krizi üzerinden şoke edici tartışma ve pazarlıklar yaşanmış. Haber, kısa sürede yaklaşık 3 bin kişi tarafından twitter, bin civarında kullanıcı tarafından ise facebook'ta paylaşıldı.

"ANTALYA'DA ŞANTAJLI MÜLTECİ PAZARLIĞI"

Habere göre Antalya'da Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Juncker ile yaptığı görüşmede Erdoğan, AB'nin Türkiye ile üyelik süreci müzakerelerini bağlamında hızlandırmaması durumunda halinde şu başlıklar altında Tusk ve Juncker'i tehdit ettiği iddia edildi:

1- Anlaşma sağlanmazsa Türkiye, mültecileri Yunan ve Bulgar sınırlarına otobüslerle götürecek. Mülteciler ve küçük çocuklar Türkiye sahillerinde boğulmaya devam edecek.

2- İki yıl için 3 milyar Euro değil, her yıl için en az 3 milyar Euro Türkiye'ye yardımda bulunulmalı. Aksi halde anlaşma olmayacak.

3- AB ile tüm fasıllar daha hızlı açılmalı ve Türkiye AB Komisyonu'ndan talimat almayacak.

İddiaya göre görüşmede ayrıca, Türkiye ilerleme raporunun, Erdoğan'ın talebiyle seçim sonrasına bırakıldığına dair bir tartışma da yaşandı.

Euro2day.gr, metin belgelerinde yer alan diyalogların şoke edici olduğu yorumunda bulunurken, üst düzey bir kaynaktan aktardığı değerlendirmeye göre Erdoğan, görüşmede uzlaşmaz ve kavgacı tavır takınarak sesini yükseltti. Görüşmenin anlaşma sağlanamadan sona erdiği de belirtildi. Erdoğan'ın, Yunanistan'ın Avrupa'dan 400 milyon Euro yardım aldığına dikkat çekerek, otobüslerle mültecileri bu ülkeye göndereceği tehditinde bulunduğu iddia edildi.

"GÖRÜŞMEDE KONUŞULANLAR AB'DEN GİZLENMİŞ"

Bu konuda Türkiye'nin duruşunun ne olduğunun görüldüğü iddia edilen haberde, AB'nin ise sustuğu belirtiliyor. Ayrıca AB üyelerinin yeterince bilgilendirilmediği Başbakan Aleksis Çipras'ın zirvenin hemen ardından gerçekleşen resmi Türkiye ziyaretinde de konudan haberdar edilmediği öne sürüldü. Gazetecilere ise farklı açıklamada bulunularak sürecin devam ettiği söylendi.

Bu görüşmenin ardından mülteciler konusunda Yunanistan'a olan baskının arttığı, belirtilen haberde, Yunanistan'dan sınırlarını daha iyi koruması istenirken, binlerce polisin sınırlarını tek başına koruyamadığı gerekçesiyle getirileceği iddia edildi. Habere göre Yunanistan'a baskılar Mayıs ayında artacak.

"TÜRKİYE 30 MİLYAR EURO İSTİYOR"

Habere göre Erdoğan, Türkiye'nin üyelik sürecine dair sağlanan anlaşmada AB'nin sorumluluklarını yerine getireceği konusunda "karamsar". Bu bağlamda Türkiye'nin yeni planının AB'yi Suriye'ye yapılacak müdahaleye dahil etmek olduğu iddia ediliyor. Habere göre Türkiye, mültecileri kendi topraklarında tutması karşılığında uluslararası bağışçılardan 30 milyar Euro talep ediyor. Türkiye'nin ayrıca Türk-Yunan anlaşmazlıkları ile Kıbrıs sorununu masaya getirerek AB'den tavizler koparmaya çalıştığı da öne sürülüyor.

"ANTALYA'DA ŞOKE EDİCİ DİYALOGLAR!"

Görüşmeden bölümler yayınlayan Euro2day.com, Erdoğan'ın Tusk'a Türkiye'nin kamplar sebebiyle mülteciler için 8 milyar Euro harcama yaptığını söylediğini yazdı. Belgeye göre Erdoğan, Tusk'a "Eğer anlaşmaya varamazsak şimdi mültecileri nasıl engelleyeceksiniz? Onları öldürecek misiniz?" dedi. Sesini daha da yükselten Erdoğan, Tusk ve Juncker'e AB'nin Türkiye sahillerinde boğulan bir çocuktan (Aylan) fazlasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi: "10-15 bin olacak. Bu konuyu nasıl yöneteceksiniz?" Paris saldırısının "yoksulluk ve dışlanma" ile ilgili olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu insanlar cahil ama Avrupa için terörist olmaya devam edecekler. Biz IŞİD ve PYD ile savaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"AB TÜRKİYE İLERLEME RAPORUNU ERDOĞAN GECİKTİRDİ!"

İddiaya göre, bu defa yüksek tonla söz alan Juncker, eğer Schengen bölgesi çökerse Türk vatandaşlarının AB ülkelerine giderken vize muafiyetinden yararlanmasının mümkün olamayacağını belirtti. Juncker, son Türkiye ilerleme raporunun Erdoğan'a seçimlerde yardımcı olmak için geciktirildiğini de itiraf etti. Bu defa Erdoğan, raporun geciktirilmesinin kendisine seçimleri kazanmak için yardımcı olmadığını öne sürdü ve "Rapor bir hakarettir." dedi. Türkiye'nin AB zirvelerinden 11 yıldır çıkarıldığını da söyleyen Erdoğan, rapora olan tepkisini sürdürdü: "Kim yazdı bu raporu? Bunları nasıl yazabildiniz? Bu gerçek Türkiye değil. Gerçeği öğrenmek için bana gelmediniz. 5 yıldır hiçbir fasıl açılmadı!"

Cevap veren Juncker, raporun bizzat Erdoğan tarafından geciktirilmesinin istendiği söyleyince daha da sesini yükselten Juncker, "aldatıldığını" hissettiğini söyledi.

"BİZİMLE DALGA GEÇİYORSUNUZ"

AB'nin Türkiye için yaptıklarını anlatan Juncker'e Erdoğan, AB'nin Türkiye için bir şey yapmadığı konusundaki ısrarını sürdürdü. Kaynağın Türkiye değil mülteciler için olduğunu belirtti. Erdoğan, "Üyelik öncesi fonları kullanıyorsunuz. Gerçekte bu hi bir şey. Fasıl açmadınız. 53 yıldır bekliyoruz. Bizimle dalga geçiyorsunuz." tepkisinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Brüksel'de Erdoğan'ı "prens" gibi ağırladıklarını belirtince Erdoğan'dan şu ironik cevabı aldı: "Prens gibi? Tabii ki! Herhangi bir üçüncü dünya ülkesini temsil etmiyorum."

"ANLAŞMA OLMAYACAK"

Antalya'da 16 Kasım'da Erdoğan, Tusk ve Juncker arasında gerçekleşen görüşmeden sızdığı iddia edilen metne göre "Eğer bizi istemiyorsanız açıkça söyleyin. Sadece mültecilere engel olmamızı istiyorsunuz." dedikten sonra anlaşmanın olmayacağını söyleyen Erdoğan, "Mültecileri otobüsler ile Yunanistan ve Bulgaristan'a göndereceğiz." ifadelerini kullandı.

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar

G-20 Zirvesi'nde Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında şoke edici diyaloglar

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim