• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Futbolda 'e-bilet' devri başlıyor

Futbolda 'e-bilet' devri başlıyor
Futbol maçlarına girişte elektronik bilet uygulaması 14 Nisan 2014 tarihinden itibaren başlıyor. Kağıt bilet dönemi tarih olurken, yurt genelinde statlara girişler sadece elektronik kart ile mümkün olacak.

Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Kanunu diye bilinen 6222 sayılı yasanın getirdiği E-Bilet projesi kapsamında artık maçlara girişler sadece elektronik kartlarla mümkün olacak. Akıllı kart teknolojisiyle donatılan elektronik sportif kimlik kartları; stadyumların yanısıra ulaşım, alışveriş olmak üzere günlük hayatın birçok alanında da kullanılabilecek.

ELEKTRONİK BİLET TARAFTARA HANGİ KOLAYLIKLARI SAĞLAYACAK?

Sistemin yürürlüğe girmesiyle kağıt bilet devri de kapanacak. Kartlandırmanın başlamasıyla basılı bilet derdi sona erecek, maçlar elektronik biletlere tanımlanacak ve müsabakalara çok daha hızlı bir şekilde, uzun kuyruklarda beklemeden girmek mümkün hale gelecek. Kısacası, kağıt maç bileti kaybolmasın, maça girmeden yanlışlıkla yırtılmasın diye saklama derdi ortadan kalkacak.

Taraftarlar ister internetten, ister satış noktaları ve stat girişlerinden bir defaya mahsus olmak üzere e-Kartlarını çıkartacak. Bu kartla ister internetten, ister gişelerden isterlerse de Türkiye genelindeki binlerce Aktif Nokta'dan istediği maçın biletini satın alabilecek. Maçlarını güvenli bir şekilde önceden aldıkları koltuktan izleyebilecek.

E-Bilet sayesinde maçlarda kanunlara aykırı davrananların stadyumlara girmesi engellenecek, 7'den 77'ye, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden toplumun her kesiminden insanların aileleriyle çekinmeden maçları izleyebilmesinin önü açılacak. Bu sistem aynı zamanda futbolun tüm toplum kesimleri arasında daha saygın ve centilmence bir spor dalı olarak kabul ve beğeni görmesini sağlayacak.

E-KART PROJESİ NASIL BİR İHTİYAÇ NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKTI?

Projenin temeli 2011 yılında çıkan sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yasa ve dünyadaki en etkili uygulamalar esas alınarak atılmıştır. E-Kart projesi ile tribünlerdeki istenmeyen olayların önlenmesi, spor müsabakalarına ailelerin de içinde olduğu daha geniş bir kitlenin kazandırılması, bilet ve stada giriş kuyruklarının sona erdirilmesi, yasa dışı bilet satışının önlenmesi sporseverlerin daha medeni şartlarda maç izlemesi ve stat kapama cezalarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

14 Nisan 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak yeni yönetmelikle kağıt biletler tamamen kaldırılacak. Maçlara girmek isteyen taraftarlar elektronik kart alacak. Elektronik kartlar kişiye özel olacak ve satın alınan elektronik maç biletleri bu kartlara yüklenecek. Taraftarlar kartlarını stadyum kapılarında bulunan elektronik okuyuculara okutarak içeri daha hızlı girebilecek ve kendi koltuklarında oturabilecek.

ELEKTRONİK KART VE E-BİLET NASIL ALINACAK?

Elektronik kartı, ister internet üzerinden, ister satış noktaları ve stat girişlerinden bir defaya mahsus olmak üzere kolaylıkla alınabilecek. Sporseverler yine ister internet üzerinden, ister gişeden, isterlerse de Türkiye genelindeki binlerce noktadan istedikleri maçın biletini satın alarak kartlarına yüklenmesini sağlayabilecek. Mevcut bilet ya da kombine sahipleri de haklarını elektronik kartlarına tanımlayabilecek.

İnternetten başvurmak isteyenler için süreç çok kolay. E-Kart için belirlenen web sitesini ziyaret etmek, başvuru formunu doldurmak, fotoğrafı hemen o anda çekerek sisteme yüklemek yeterli. Sonrasında e-Kart adrese teslim edilebildiği gibi, belirli PTT şubelerinden veya stat gişesinden de teslim alınabilecek.

KARTI ALDIKTAN SONRA MAÇ BİLGİLERİ KARTA NASIL TANIMLANACAK?

E-Kart sahibi olan taraftar daha sonrasında kartına maç bileti yükleyebilecek. Kombine bilet sahiplerinin maçları da kart sahibi olmalarıyla birlikte kartlarına tanımlanacak. Satın alınan maçın bilgisi, tüm detaylarıyla kart sahibinin e-posta adresi ile paylaşılacak, cep telefonuna mesaj olarak iletilecek. Ayrıca kart sahipleri stadyumlarda konumlandırılacak kiosklar aracılığıyla bilet bilgilerinin yazılı çıkışını alabilecek. Kısacası, kart sahiplerini yükledikleri maça ilişkin her türlü detaylı bilgiye (koltuk no, maç saati, maçın oynanacağı tarih, maçın oynanacağı staydum vs....) rahatlıkla ulaşabilecek.

KART ÜLKE ÇAPINDA GEÇERLİ OLACAK MI?

Akıllı kart teknolojisiyle donatılan elektronik sportif kimlik kartları sadece statlara girmek için kullanılmayacak. 14 Nisan 2014 tarihi itibari ile taraftarların kendi illeri dışındaki maçlara da bilet alabilmesi mümkün olacak.

E-KART'IN BAŞKA FONKSİYONLARI VAR MI?

Elektronik Kartlar birer e-Cüzdan olarak da kullanılabilecek. Böylece kart sahipleri kartlarına para yükleyerek, başta stadyumlar olmak üzere tüm alışveriş noktalarından yine aynı kart ile ödeme yapabilecek.

E-Kart'lar birçok ilde toplu ulaşımda da kullanılabilecek. Özetle e-Kart'lar sadece stadyuma giriş kartı değil, hayatın her noktasında sahibine kolaylıklar sağlayan, düzenli kullanıcıların ve sadık taraftarın zengin hediyeler kazandığı, yurt genelinde de avantajlar sunan bir platform olarak hizmet verecek.

E-KART HANGİ LİGLERDE GEÇERLİ OLACAK?

Sporseverler, Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig maçlarını stadyumda izlemek için e-Biletlerini elektronik kartlarına yükleyecekler. Stadyumlarda devreye girecek yeni sistem, 14 Nisan 2014 tarihi itibariyle Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de oynanacak bütün maçlarda uygulanmaya başlayacak.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim