• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Futbol turizmi zorda, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil

Futbol turizmi zorda, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil
Turizimde Rusya kaynaklı kötü gidişat sektör temsiclilerini kaygılandırıyor.

Turizimde Rusya kaynaklı kötü gidişat sektör temsiclilerini kaygılandırıyor. Turizmcilere göre, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil. Sektörde genel olarak aşağı gidiş futbol turizminde ise daha da belirginleşiyor. Öyleki Türkiye'nin futbol turizminden yılda elde ettiği 100 milyon Euro'luk gelir, Rusya ile yaşanan kriz ve terör olayları sebebiyle yarı yarıya düşmüş durumda. Başta Ruslar olmak üzere 23 ülkeden futbol takımları Antalya'da yapacakları 900 kampı iptal etti.

Rusya'yla yaşanan kriz sonrası 52 milyon Euro kayıp yaşayan futbol turizmine ağırlık veren Antalya'daki önemli gruplardan WOW Otelleri'nin Spor Koordinatörü Süreyya Ertuğrul, Cihan'a özel açıklamalarda bulundu.

Antalya'da futbol turizminde genel olarak yüzde 55-60 düşüş olduğunu söyleyen Ertuğrul, bunun yüzde 30'unun Rus payı olduğunu kaydetti, geri kalan kısmın ise diğer ülkeler ait olduğunu belirtti. Antalya'da biri sentetik olmak üzere 11 sahalarıyla futbol turizmine hizmet verdiklerini belirten Süreyya Ertuğrul, her yıl 5 ay boyunca 250'ye yakın futbol takımı ağırladıklarını ve tüm sahalarının dolduğunu ancak şuanki rezervasyon sayılarının ise 110'da kaldığını söyledi.

TERÖR OLAYLARI YABANCILARIN GÖZÜNÜ KORKUTUYOR

Futbol turizminin Rusya Federasyonu'yla yaşanan sıkıntının yanı sıra terör olaylarından kaynaklandığını dile getiren Ertuğrul, özellikle İskandinav ülkelerinden çok sayıda genç akademiyi misafir ettiklerini kayderek, "Bu akademiler şuan Türkiye'deki terör olaylarından, patlayan bombamalardan ötürü iptal ediyor. Türkiye, güvensiz ülke olarak görülüyor. Ruslarla sıkıntımız olmasaydı da yüzde 30 kayıp yaşayacaktık, terör olaylarından dolayı." dedi.

Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar dolaştığını ifade eden Ertuğrul, ülkeyi hem kışın hem de yazın zor bir sezon beklediğini savundu. Spor turizmcileri olarak krize ansızın yakalandıklarını belirten Ertuğrul, Rusya'nın kendi içinde yaşadığı ekonomik krizle başlayan ve uçak düşürmeyle derinleşen sıkıntı hakkında şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl Rus pazarı yüzde 30 kan kaybetmişti. 2015'te beklenti yüzde 40 civarındaydı. Uçak krizinden sonra Rusya ile ilişkiler tamamen koptu. Bu demek değildir ki 4,5 milyon seyahat eden Rus hiç gelmeyecek. Mutlaka gelecektir. Türkiye sevdalısı birçok Rus tanıdığımız var. Bunlar mutlaka Türkiye'den vazgeçmeyeceklerdir ama uçak kriziyle birlikte Rus pazarının yüzde 50-60 tamamen kaybolduğunu düşünüyorum."

21 YILLIK ÇABA SÖZ KONUSU

"Bu krizi 2 yılda atlatacağımızı düşünüyorum." ifadesini kullanan Ertuğrul, "Bu bir yapılanmadır. Futbol turizmine başladığımız yıl 1995, bugün 2016'ya girdik. Yaklaşık 20-21 çalışma sonucunda onarlı sayılardan 2 binli sayılara ulaşmıştık. Bunun yarısını kaybettiğimizi düşünürsek, bunun yarısını tekrar onarmak, elde ürün var, tabi ki 2 yıllık süreç alacaktır." diye konuştu.

Süreyya Ertuğrul, krize çözüm olarak sektörün fiyat indirimine gitmesini ise eleştirdi. Krizin fiyatlarla alakalı olmadığının altını çizerek, Türkiye'deki fiyatların İspanya, Dubai, Katar, Güney Kıbrıs gibi ülkelerden çok daha uygun olduğunu vurguladı. Ertuğrul, şunları söyledi: "Eskiden futbol turizminde herkese ekmek vardı. Herkesin pazarı vardı. Kimse kimsenin takımını çalmak için fiyat politikasına girmiyordu ama bugün artık bir tek yemek var. Bu bir tabağı 10 kişi paylaşmak istiyor. Dolayısıyla da herkes herkesten, kimde takım varsa, o takımı almak için fiyat indirimine giriyor. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Bunun için profesyonelce, sağlıklı, herkes etik kuralları çerçevesinde, birbirinin işine sekte vurmadan eğer dik durursak ben 2 yılda bu sektörün tekrar ayağa kalkacağını düşünüyorum. Bu şekilde devam edersek kendi kendimizi baltalarız."

Futbol turizmi zorda, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil

Futbol turizmi zorda, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil

Futbol turizmi zorda, krizin 2 yıldan önce atlatılması mümkün değil

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim