• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25
Ordu'da serbest piyasada fındığın 9.25 TL seviyelerinde seyretmesi üretici, tüccar ve esnaf tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Ordu'da serbest piyasada fındığın 9.25 TL seviyelerinde seyretmesi üretici, tüccar ve esnaf tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden fındıkta fiyat düşüşleri yaşanıyor. Sezonu 13 TL seviyelerinde açan fındıkta düşen fiyatlar, fındığın ana vatanı Ordu'da her kesimi mağdur ediyor. Serbest piyasada 9.25 TL seviyelerine düşen fındık fiyatlarının yükselmesine yönelik beklenti ise artıyor.

Fındık fiyatlarının düşmesinin her kesimi olumsuz etkilediğini belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındığın önemli bir ihraç ürünü olduğunu söyledi. Fındıktan elde edilen gelirin 3 milyar doları geçtiğini ifade eden Ünal, başka bir tarımsal ürünün bu denli bir getirisinin olmadığını belirtti.

"FINDIĞIN 12-13 TL'DEN 9.25 TL'YE DÜŞMESİNİ GEREKTİRECEK HİÇBİR NEDEN YOK"

Fındıkta yaşanan düşüşün hiçbir gerekçesinin olmadığını ve bu durumun tüm kesimleri etkilediğini aktaran Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, "Bugün fındığın 14-15 TL seviyelerinden 9.25 TL civarına gerilemesi sadece üreticiyi ve sektördeki sanayicileri değil bütün sektörü, Ordu'da ticaret yapan bütün esnafı olumsuz etkiliyor. Bu sebeple üretici de haklı olarak fındığı satmama gayreti içerisinde oluyor. Sezona 12-13 TL seviyelerinden başlayan fındığın 9.25'lere düşmesini gerektirecek hiçbir gerekçe olmadığını görüyoruz. Üreticinin de esnafın da haklı bir tepkisi var. Fındığın bu fiyatlara gelmesinden sadece üreticiler değil, fındık sektöründeki sanayiciler ve manavlar da rahatsız. Çünkü 14 TL'den fındık alıp deposunda fındık bekleten manav ve sanayicilerimiz var. Bu mağduriyeti hepimiz yaşıyoruz" dedi.

"TÜCCARIN BU ZAMANDA BEKLEDİĞİ FİYAT 14-15 TL ARALIĞIYDI"

Altınordu ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Özcan Şahin, fındıktaki düşüşün sebebini bilmediklerini söyledi. Şahin, "Fındıkta yaşanan ayak oyunları bizim ticaret yapmamıza engel oluyor. Yaptığımız tüm işlere etkisi olumsuz yönde yansıyor. Bir an önce fiyatların düzelmesini istiyoruz. Devletten de ya TMO ya da Fiskobirlik tarafından desteklemesini ve arz fazlası fındığı almasını istiyoruz. Mutlaka ve mutlaka bu fiyatların yükseleceğine inanıyoruz. Şu anda fındıktaki 9.25 TL seviyeleri hiç kimsenin beklediği bir fiyat değil. Bizim bu zamanda beklediğimiz fiyat 14-15 TL aralığı idi. Şu anda herkes şaşkın bu durumda zarar ve iflas durumu gibi bir durum söz konusu olur. Bu fiyatlardan kimse fındık satmaz, satmamak için de direniyoruz" diye konuştu.

"BENİM 7 AYLIK ÇOCUĞUM VAR VE 1 TONLUK FINDIĞIMA GÖZ DİKİYORSUNUZ"

Fındıkta yaşanan fiyat düşüşünden en çok etkilenen ise fındık üreticileri oldu. Ordulu fındık üreticisi İsmail Aksu, tek geçim kaynağının fındık olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Üretici olarak bizim tek geçim kaynağımız fındık ve maalesef fındık fiyatlarını öldürdüler. Benim bugün 1 ton fındığım var ve fındıktan başka geçim kaynağım yok. Bu yıl sezona girerken 15-16 TL'den fındık satmayın dediler ve fındıklar elimizde kaldı. Şimdi bu fiyatları 9.25 seviyelerine düşürenlere sesleniyoruz, "Sizler evinizde yemek yerken, sofranıza ekmek götürürken, peynirinizi zeytininizi alırken, hiç sokağı çıkıp bu vatandaşın haline baktınız mı? Benim 7 aylık çocuğum var ve 1 tonluk fındığımıza göz dikiyorsunuz. Bu durum Ordu ve Giresun çiftçisine yapılan bir ihanettir benim gözümde." Fındığı satmayın dediler satmadık, direndik her şeye karşı olduk. Biz halk olarak mağduruz. Dvlet büyüklerimizin, bakanlarımızın bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu bir milli ürün, bu milli ürünü yerlere saçmayalım."

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Fındıkta Beklenti 15, Fiyat 9.25

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim