• BIST 9809.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Fındık Yetiştiricilerine Seminer Verildi

Fındık Yetiştiricilerine Seminer Verildi
Düzce Ticaret Borsası tarafından, "Fındık Yetiştiriciliği" semineri düzenlendi.

Düzce Ticaret Borsası tarafından, "Fındık Yetiştiriciliği" semineri düzenlendi.

Düzce Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Fındık Yetiştiriciliği" seminerine Düzce ve çevre ilçelerden tarım ve hayvancılık müdürlükleri, ziraat odaları, Fiskobirlik ve meslek kuruluşlarından birçok personel ile çiftçiler katıldı. Seminere Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı ve enstitü eğitim uzmanları katıldı. Gün boyunca süren seminerde fındık dikimi ve yetiştiriciliği konusunda bilgiler verildi.

Seminerde ilk konuşmayı yapan Düzce Ticaret Borsası Meclis Başkanı Rahmi Solak çiftçilere yönelik eğitim çalışmaların sürdürüleceğini belirtti ve katılımcılara teşekkür etti.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu da konuşmasında fındık politikaları konusunda bilgi verdi. Karslıoğlu, "Serbest piyasanın olumsuzluk yapabilecek koşullarını iyileştirmek ve üretimi arttırıp maliyetleri düşürerek ihracatı daha da büyütmek, dolayısıyla rakip ülkelerin üretimlerinin artmasını engellemek temel hedef olmalıdır" dedi. Nurettin Karslıoğlu konuşmasında daha sonra şu görüşlere yer verdi, "Üreticilerin yüksek girdi maliyetlerinin karşılanmasına yönelik özel tarım politikalarına fındık ürünü özelinde de ihtiyaç bulunmaktadır. üretmekten vazgeçirecek ya da ürünün yetiştiği alanların başka ürünlere terk edilmesini özendirecek politikalar sorun çözmekten uzaktır. Bunun yerine yetiştirme şartlarının iyileştirilmesi, kaliteli üretimin sağlanmasına dönük çalışmaların yapılması ve pazarı düzenleyici bir gözetim denetim mekanizmasının planlanması yararlı sonuçlar sağlayabilecektir."

Seminere katılan Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Gören de fındık üreticisinin fındıkta söz sahibi olduğunu belirtti. Protokol konuşmalarının ardından seminere geçildi. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı seminerin ilk bölümünde fındığın Türkiye ekonomisindeki yeri konusunda bilgiler verdi. Fındıkta verimin artırılması için fındık müstahsilinin bilinçli üretim yapması gerektiğine değinen Kızılcı konuşmasında, "Fındık üretiminde verim düşüklüğüne neden olan faktörlerin minimize edilmesi ve her ne kadar ülkemiz dünya fındık üretiminde lider konumda bulunsa dahi yakın gelecekte ülkemizi tehdit edecek rakip ülkelerin bertaraf edilebilmesi için üreticilerimizin modern üretim teknikleri konusunda bilgilendirilmeleri son derece önem arz etmektedir" dedi.

Daha sonra bilgi veren Fındık Araştırma Enstitüsü eğitim uzmanları özellikle fındık için toprak tahlillerinin önemine değindiler. Ardından da fındıktan daha iyi verim alınabilmesi için yetiştirme teknikleri konusunda bilgi aktardılar. Seminerde fındık yetiştiriciliği konusunda daha sonra şu başlıklara değinildi: Fındığın ekolojik istekleri, bahçe tesisi ve dikim sistemleri, fındıkta budama ve önemi, Gübreleme, fındık hasat, harman ve depolanması, fındık hastalıkları ve zararları. Eğitim uzmanları bu bilgilerin sonrasında da fındık müstahsillerinin sorularını cevaplandırdılar. Düzce Ticaret Borsası hizmet binasındaki seminer gün boyu devam etti.

Fındık Yetiştiricilerine Seminer Verildi

Fındık Yetiştiricilerine Seminer Verildi

Fındık Yetiştiricilerine Seminer Verildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim