• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Fındık Üreticileri 10 Yıldır Alamadıkları Ürün Bedelleri İçin FİSKOBİRLİK’e Karşı Hukuk Mücadelesini Sürdürüyor

Fındık Üreticileri 10 Yıldır Alamadıkları Ürün Bedelleri İçin FİSKOBİRLİK’e Karşı Hukuk Mücadelesini Sürdürüyor
Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Albayrak, 10 yıl önce FİSKOBİRLİK'e teslim ettikleri ürün bedellerini...

Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Albayrak, 10 yıl önce FİSKOBİRLİK'e teslim ettikleri ürün bedellerini alamadıklarını belirterek yargı sürecinin sürdüğünü söyledi.

Albayrak, FİSKOBİRLİK yetkililerin alacağı olan 58 üreticiyi telefonla arayarak "Ana parayı verelim, faiz ödemeyelim, faiz haramdır" sözlerine de tepki göstererek yargı sürecini beklediklerini söyledi.

Albayrak, Trabzon'daki 2 bin 265 fındık üreticinden büyük bir kısmının ürün bedelini zeytinyağı ve gübre olarak aldığını parasını nakit olarak almak isteyen 58 üreticinin ise yargı sürecini beklediğini hatırlattı. Albayrak, "2006 ürünü alacaklarımız için yargı yoluna gitmekten başka çaremiz kalmadı. Yaptığımız bütün olumlu girişimler de delindi. "Genel müdürlük Trabzon'a borcumuz yok" dedi. Halbuki Trabzon, genel müdürlüğe bağlı. Dolayısıyla yargı bilirkişiye havale etti. Bilirkişi birinci raporunda "borç Giresun'un genel müdürlüğün', ikinci raporunda ise "Trabzon'un" dedi. Hakim de ikinci rapora uyarak davamızı reddetti. Tespit ve ceza davamızı reddetti ama alacak davalarımız hepsi lehimize sonuçlandı. Yargıtay da onayladı. Bu arada Fiskobirlik Genel Müdürlüğü ile iki defa görüşmemiz oldu. Fiskobirlik Genel Müdürlüğü yetkilileri "Ana parayı verelim, bizden faiz almayın faiz haramdır" diyerek bizim de görüşmelerimizin olumlu sonuçlanmasını engelledi. Dolayısıyla Fiskobirlik yargı kararlarına uymaya ve bir an önce Fiskobirlik'te alacağı olan üreticilerimizin mağduriyetini gidermeye çağırıyorum. Trabzon Merkez Kooperatifi olarak 2 bin 265 üyenin alacağı vardı. Bunları türlü yollarla hallettiler. 58 arkadaşımız yargı yoluna başvurdu bunların yaklaşık 500 bin TL alacakları var" dedi.

Alacakların büyük bir kısmı malzeme olarak karşılandığını kaydeden Albayrak, "Alacakların çok büyük oranı yağ ve suni gübre verilerek karşılandı. Çok az miktarı nakit parayla karşılandı. Yargı yoluna başvuran arkadaşlarımız bunu kabul etmediler. Yargı yoluna başvuran arkadaşlarımızın haricinde kimsenin alacağı kalmadı. Borcun Fiskobirlik Genel Müdürlüğü'nün olduğunu yargı da biliyor biz de biliyoruz, kendileri de biliyor. Hukuku arkadan dolanmak suretiyle tahsilatımızı engellemeye çalışıyorlar. Genel Müdür üreticilerimizi telefonla tek tek aradı. Üreticilerimizin çoğu teklifi reddetti. "Telefonda faiz haramdır, ana paranızı ödeyelim. Bu işi kapatalım. Bizden faiz almayın." dedi. Alınan faiz yargı kararı yüzde 9, 10 yılda yüzde 90. Halbuki dövize yatırsaydı yüzde 300 olacaktı. Dolayısıyla üretici her halükarda burada zararlı çıkmış oluyor. 58 alacaklı beklemede. Diğerlerin borçlarını ürün yoluyla kapattılar. Kişi başına en fazla alacağı olan 30 bin TL en az alacağı olan ise 3 bin TL. Bunlar ürünün karşılığını para olarak istiyor. Yargı kararlarının uygulanmasını istiyorlar" diye konuştu.

Fındık Üreticileri 10 Yıldır Alamadıkları Ürün Bedelleri İçin FİSKOBİRLİK’e Karşı Hukuk Mücadelesini Sürdürüyor

Fındık Üreticileri 10 Yıldır Alamadıkları Ürün Bedelleri İçin FİSKOBİRLİK’e Karşı Hukuk Mücadelesini Sürdürüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim