• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Fındık Fiyatı Güven Vermiyor

Fındık Fiyatı Güven Vermiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarında yaşanan değişikliklerin güven vermediğini belirterek,...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarında yaşanan değişikliklerin güven vermediğini belirterek, "Fındık fiyatlarında birkaç gündür 20 kuruşluk artışlar yaşanıyor ancak bu fiyatlar güven vermiyor. Çünkü geçmiş aylarda da bu türlü artışların tekrardan düştüğü günleri yaşadık. Artık bu fiyatlar tutarsız bir hal aldı" dedi.

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinin başında gelen fındıkta fiyat istikrarsızlığı devam ediyor. Ordu'da serbest piyasada haftayı 8 TL'den açan fındık fiyatları iki günlük süreçte 20'şer kuruşluk artışla 8.40 TL'ye çıktı. Sezonu 12-13 TL ile açan ve devam eden süreçte 7.50 TL seviyelerine inen fındık fiyatları üreticileri tedirgin ediyor. Mart ayında yaşanan kar yağışları sebebi ile oluşan zirai don olayının fiyatlara yansıyıp yansımayacağı ise merakla bekleniyor.

"FİYATLAR TUTARSIZ BİR HAL ALDI"

Fındık fiyatlarında yaşanan değişiklikler ve beklentileri hakkında açıklamalarda bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarının güven vermediğini söyledi. Ziraat Odaları olarak beklentilerinin taban fiyat veya müdahale alımı olduğunu ifade eden Soydan, "Fındık fiyatlarında birkaç gündür 20 kuruşluk artışlar yaşanıyor ancak bu fiyatlar güven vermiyor. Çünkü geçmiş aylarda da bu türlü artışların tekrardan düştüğü günleri yaşadık. Artık bu fiyatlar tutarsız bir hal aldı. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Tarım Bakanımızdan bu istikrarsız fiyatların karşısında ya taban fiyat uygulanması ya da müdahale alımı yapılmasını talep ettik. Fiyatların ne olacağını biz yine kestiremiyoruz, çünkü üreticilerimizin güvensizliği var ama buna rağmen üreticimiz yinede fındığını pazara kontrollü bir şekilde indiriyor" diye konuştu.

"ZİRAİ DON FINDIĞI ETKİLEDİ"

Mart ayında yağan kar sebebi ile zirai don olayının yaşandığını ve fındığın bu durumdan etkilendiğini aktaran Soydan, "Fındıkta zirai don olayı yaşanıp yaşanmadığı hususunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile Ziraat Odalarımızın bir çalışması oldu. Özellikle 500 ve 800 rakım arasında kısmi oranda zirai don zararı var. 800 rakımın üzerinde ise yüzde 20-80 civarında zarar oranı tespit edildi. Bunun dışında da fındık doğumunda ciddi bir eksiklik var. Temennimiz bunun karşısında fiyatların yükselmesidir. Çünkü bir tek fındığa bile ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Fındık Fiyatı Güven Vermiyor

Fındık Fiyatı Güven Vermiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim