• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Fethiye'de ilk kez karakulak görüntülendi

Fethiye'de ilk kez karakulak görüntülendi
Fethiye'de Babadağ'da ilk kez karakulak (Caracalcaracal) ve kurt (Canislupus) görüntülendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, bir yıldır devam eden Babadağ'daki çalışmaları kapsamında 14 Ocak 2014 günü fotokapanla kurt fotoğrafı, 5 Mayıs 2014 günü ise karakulak fotoğrafı çekti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle süren çalışmalar neticesinde Babadağ'da ilk defa kurt ve karakulak tespit ettiklerini belirten İlemin, şunları söyledi:

"Her ikisi de ülkemizde nesli tükenmekte olan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altındaki türlerden. Her türlü avlanmaları yasaktır ve cezai yaptırımları vardır. Babadağ ve Fethiye yakın çevresindeki yaban hayatını fotokapanlar ile takip etmeye devam ediyoruz. Bu türler Babadağ'daki kızılçam ve sedir ormanları için çok önemli türler olup doğanın kilit türleridir. Bölgede yok olmaları durumunda ekosistem kısa zamanda bundan olumsuz etkilenecektir. Tespit ettiğimiz kurtlar, ülkemizin diğer bölgelerindeki kurtlara göre farklı bir varyasyon gösteriyor. Akdeniz ve Ege şartlarına uyum sağlamış vaziyetteler ve kızılımsı toprak renginde posta sahipler."

Yine Fethiye ve yakın çevresindeki sulak alanlarda bulunan su samurunun (Lutra lutra) tatlı su ekosistemleri için bir sigorta olduğunu aktaran İlemin, "Su samurlarının varlığı bulundukları sulak alanların temiz olduğunu göstermektedir. Bu veriler ışığında Fethiye'nin halen el değmemiş bir doğa olduğunu görebiliyoruz. Bununla beraber yaptığımız çalışmalar sırasında bu önemli türlerin dönem dönem kaçak av ve zehirleme ile öldürüldüğünü biliyoruz. Yöre insanımızı daha da bilinçlendirmek ve gelecek nesillere miras olarak bırakmakla sorumlu olduğumuz doğamızın korunması adına önümüzdeki aylarda yetkili kurumlarla eğitim faaliyetleri planlıyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim